Am discutat despre viitorul mobilității electrice și strategia de dezvoltare a companiei clujene pe segmentul de soluții pentru transport verde, dar și de energie verde, cu Bogdan Băgăcian, Manager soluții E-mobility VDI și UPS în cadrul PROMELEK XXI.

Din anul 2011 Promod a devenit parte a grupului Elektra din Spania, unul dintre cei mai prestigioși jucători pe piața internațională de instalații și echipamente electrice, urmând ca în anul 2016 compania să își schimbe numele în cel actual.

PROMELEK XXI importă și distribuie în exclusivitate în România mărci precum Dietzel Univolt, PCE, TEM și Baks. De asemenea, este unul dintre cei mai importanți distribuitori pentru brandurile Legrand, Schneider și Gewiss. Prezenți și pe segmentul industrial cu o serie de mărci de renume internațional precum Weidmüller, Rittal și Siemens, oferă partenerilor un portofoliu complet de soluţii şi alternative în domeniul instalațiilor și echipamentelor electrice.

”Încă de la început ne-am asumat rolul de a conecta prezentul și viitorul prin soluții electrice și parteneriate valoroase”, ne spune Bogdan, precizând faptul că decizia de a lansa, în 2018, divizia de business axată pe livrarea de soluții pentru încărcare electrică și plug-in hybrid a fost un test, privit cu scepticism, la acel moment, de o parte dintre partenerii lor de business. Pe termen lung, a fost una dintre cele mai bune decizii ale companiei.

Urmărind tendințele

”Era o tendință pe care o vedeam la nivel mondial și eram nerăbdători să o implementăm și în România, așa că ne considerăm pionieri pe acest segment de business”, adaugă Bogdan.

A fost de ajutor experiența colegilor din Elektra Group, piața spaniolă având deja 2-3 ani de avans pe acest segment de business.

”Am anticipat faptul că piața românească va începe să se dezvolte în direcția mobilității verzi. Așa că am fost hotărâți să investim în dezvoltarea segmentului electromobilității și am început să învățăm despre industrie și despre produsele pe care le-am putea oferi. Am contactat o serie de producători și am început să ne construim portofoliul”, explică Bogdan.

În acest moment, portofoliul PROMELEK XXl conține produse care îi permit companiei din Cluj să ofere livrare rapidă pentru o gamă largă de stații de încărcare atât pentru parteneri diferiți, cât și pentru consumatorii finali din rezidențial, comercial, clădiri de birouri, municipalități.

”În prezent, inventarul nostru cuprinde circa 150 de stații de încărcare rapidă și lentă, cu o valoare aproximativă de 200.0000 de euro”, adaugă reprezentantul companiei.

Bogdan ține să menționeze faptul că, în acest moment, PROMELEK este importator și distribuitor, nu și producător.

”Distribuim unele dintre cele mai cunoscute branduri, precum ABB, Schneider Electric, CIRCONTROL, EKOENERGETYKA, GEWISS, Legrand și altele. În plus, pe lângă faptul că avem un inventar destul de mare, avem alături de noi și specialiști care le pot oferi clienților noștri consultanță în alegerea celor mai potrivite soluții pentru nevoile lor”, mai spune Bogdan, adăugând faptul că, deși această linie de business este încă în curs de dezvoltare și nu are o pondere foarte mare în afacere, este considerată a fi una de importanță strategică deoarece contribuie la dezvoltarea sustenabilă a transporturilor și la protecția mediului.

Provocarea de a construi o linie de business ”verde”

Am fost curioși să aflăm cum a fost primită, inițial, inițiativa PROMELEK, de a avea o linie de produse pentru mobilitate ecologică, și cum au reușit să convingă potențialii parteneri să implementeze aceste soluții pentru proprii clienți.

”Misiunea noastră nu a fost una ușoară, dar eram pregătiți pentru ea. Înainte de a lansa această linie de afaceri am investit în cercetare și în propria noastră educație despre tot ceea ce înseamnă această industrie, despre vehicule electrice și hibride, despre stații de încărcare, detalii tehnice, despre beneficiile mobilității verzi. Iar în acest timp am demarat parteneriate cu unii dintre cei mai buni producători de soluții de încărcare a mașinilor electrice”, ne spune Bogdan.

Managerul PROMELEK precizează faptul că au contactat și specialiști în mobilitate pentru a afla mai multe informații despre tendințele internaționale de pe acest segment, iar deși în România cifrele sunt mult mai mici comparativ cu alte state, tendințele sunt încurajatoare.

”De exemplu, în 2021 am pus pe harta “benzinăriilor verzi” circa 200 de stații de încărcare electrice, atât în spații publice, cât și în locații private, destinate mașinilor 100% electrice sau hybrid plug-in, am triplat vânzările companiei pe acest segment și suntem încrezători că vom avea în continuare o creștere a business-ului pe zona aceasta”, menționează managerul PROMELEK XXl.

Viitorul transportului verde

Potrivit lui Bogdan Băgăcian, printre beneficiile reale ale transportului verde se numără reducerea poluării cauzate de mașini, precum și creșterea producției de energie necesare vehiculelor electrice din surse non-poluante, precum sistemele fotovoltaice.

”Atunci când vorbim despre reducerea poluării, ne referim atât la reducerea poluării din aer cât și la reducerea zgomotului, iar vehiculele electrice au zero emisii și sunt mult mai puțin zgomotoase”, mai spune Bogdan.

Din punctul său de vedere, următorii ani vor aduce schimbări semnificative în modul în care călătorim, iar vehiculele electrice și autonome vor contribui la crearea unui viitor mai verde.

Transporturile sunt responsabile pentru 24% din emisiile directe de dioxid de carbon, iar mașinile reprezintă circa trei sferturi din aceste emisii.

În ceea ce privește eforturile PROMELEK XXl pentru anul în curs, principalul scop este de a face lumea să conștientizeze beneficiile transportului electric și de a consolida prezența companiei pe acest segment de piață. Totodată, echipa companiei din Cluj plănuiește să pună un accent mai mare și pe zona de soluții pentru sisteme fotovoltaice.

Detalii despre cum vede managerul PROMELEEK XXl beneficiile mobilității verzi și tendințele din acest domeniu puteți afla în varianta în limba engleză a materialului.