Reuters scrie că, în ciuda utilizării unei cantități mai mari de cărbuni și petrol, sursele curate de energie au ajutat la limitarea efectelor acestor surse poluante, însă eforturile nu au fost suficiente.

Directorul executiv al IEA, Fatih Birol, a declarat că „eforturile pe care le facem pentru a atinge obiectivele climatice sunt zădărnicite în continuare de combustibilii fosili.”

„Companiile petroliere naționale și internaționale înregistrează profituri record și trebuie să fie mai responsabile”, a adăugat acesta, menționând profiturile record din 2022 ale companiilor din această industrie poluantă.

Deși creșterea emisiilor din sectorul energetic în 2022 a fost de doar 0.9% comparativ cu anul precedent, cantitatea de carbon eliberată a fost de 36.8 miliarde de tone, un număr care îi îngrijorează pe experți.

Emisiile generate de cărbuni au crescut cu 1.6% anul trecut, deoarece unele țări au apelat la această sursă de energie pentru a se asigura că au suficiente resurse energetice, iar petrolul a generat cu 2.5% mai multe emisii în 2022.

Cercetătorii susțin că aproape jumătate din petrolul folosit anul trecut a fost atribuit sectorului aviatic, întrucât oamenii au început să călătorească mai des cu avionul.

Energia nucleară nu a reușit să ajute sursele regenerabile în producție anul trecut, din cauza valurilor de caniculă care au lovit mai multe regiuni, printre care și Europa, care au împiedicat răcirea eficientă a reactoarelor.

Într-o notă optimistă, oficialii IEA au anunțat faptul că mașinile electrice, sursele regenerabile și eficientizarea energetică au prevenit eliberarea a 550 de milioane de tone de carbon.

„Fără sursele regenerabile, creșterea emisiilor de carbon ar fi fost de trei ori mai mare”, a declarat Birol.