Potrivit Biodiesel Magazine, EIA se așteaptă ca producția de biodiesel să crească cu 7%, ajungând la o medie de 114.000 b/z și până la 115.000 b/z în 2023.

Atât biodieselul cât și motorina regenerabilă sunt obținute prin procesarea grăsimilor vegetale și/sau animale, însă diferența este că motorina regenerabilă poate fi folosită drept înlocuitor complet pentru motorina tradițională, spre deosebire de biodiesel, care trebuie combinat cu aceasta.

Acest lucru vine în urma faptului că motorina regenerabilă este procesată în același mod cu motorina obișnuită.

Motorina regenerabilă este hidrogenată, asemănător motorinei obișnuite, ceea ce înseamnă că este combinată cu hidrogenul, astfel că poate fi utilizată drept combustibil de sine stătător, însă ea arde și mai curat decât biodiesel-ul.

La finalul lui 2020, producția de motorină regenerabilă în SUA era estimată la 2.2 miliarde de litri, iar până în 2024, acest număr ar putea ajunge la 19.3 miliarde.

Acest lucru a determinat anumite companii, precum Renewable Energy Group, să găsească noi surse de aprovizionare cu materia primă necesară producției de diesel regenerabil.

Câteva companii, printre care camelina, CoverCress și carinata, vor să crească producția de culturi de semințe oleaginoase pentru a încerca să satisfacă cererea pentru resursa care va permite producția cantităților mari de combustibili regenerabili.

În ciuda avantajelor pe care le prezintă motorina regenerabilă, biodieselul va fi folosit în continuare, întrucât Hermann Stockinger, chief sales officer la BDI Bio-Energy International, a declarat că „biodieselul oferă cele mai mari reduceri de emisii de gaze cu efect de seră - cu tehnologiile potrivite, permite utilizarea deșeurilor de cea mai slabă calitate care nu pot fi utilizate pentru producția de motorină regenerabilă.”

Industria transportului ar trebui să utilizeze ambele soluții de combustibili regenerabili pentru a reduce dependența de motorina tradițională, iar în urma acestui proces, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.