Euronews.green scrie că Iberdrola, companie energetică, va încorpora o fermă eoliană în complexul hidroenergetic cu stocare energetică Tâmega din nordul Portugaliei, iar fermele eoliene vor avea o capacitate combinată de 274 MW, suficient pentru a alimenta 128.000 de locuințe timp de un an. Oficialii companiei energetice au spus că vor folosi mai multe măsuri pentru a se asigura că ecosistemele locale nu vor avea de suferit în urma dezvoltării acestui proiect.

Noul proiect dezvoltat de Iberdrola ar fi cel mai mare proiect energetic hibrid din țară, iar atât hidrocentrala, cât și ferma eoliană, vor folosi aceeași conexiune la rețea.

„Cele două tehnologii vor lucra împreună pentru a maximiza producția energetică, optimizând infrastructura energetică”, explică oficialii Iberdrola.

Ecosistemele locale vor fi protejate prin reîmpăduriri, restaurarea iazurilor și prin amplasarea cuiburilor speciale pentru lilieci.

Complexul energetic hibrid are o capacitate de producție combinată de 1.766 GWh pe an, suficient pentru a alimenta 440.000 de locuințe din municipalitățile vecine.

În plus, capacitatea de stocare energetică a hidrocentralei va fi de 40 kWh, echivalentul energetic folosit de 11 milioane de oameni timp de o zi.