Conform Euronews.green, turbinele eoliene au devenit tot mai importante în Europa după ce au început să fie instalate spre finalul secolului trecut. Astfel, la finalul anului trecut, acestea au reprezentat 17% din amestecul energetic european.

„Totuși, industria se confruntă în prezent cu niște probleme. De aceea vom implementa o nouă strategie pentru dezvoltarea energiei eoliene europene - vom lucra îndeaproape cu reprezentanții industriei și cu statele membre”, a adăugat von der Leyen.

Printre măsurile ce ar putea fi adoptate de președintele CE se numără facilitarea și rapiditatea cu care sunt oferite permisele, dar și ușurarea procesului de licitare la nivelul statelor europene și obținerea mai facilă de finanțare.

Danemarca, Germania și Marea Britanie au fost de la început și încă sunt primele puteri ale Europei în ce privește producția de energie eoliană. Experții din industrie sugerează că Danemarca deține prima poziție pentru cea mai mare cantitate de energie eoliană produsă și consumată în Europa, cu 55%, urmată de Irlanda, cu 34%. Marea Britanie și Germania ocupă următoarele două poziții, cu 28, respectiv 26%.

Suedia și Finlanda s-ar putea alătura acestui grup de state, grație proiectelor în curs de implementare.

„Principala lecție pe care aș evidenția-o din succesul statelor precum Danemarca, Germania și UK este că trebuie să ai o strategie clară și bine pusă la punct, cu ținte ambițioase. Apoi stabilești ceea ce ține de politici, planificarea spațiului și a procesului de obținere a permiselor”, a declarat Paweł Czyżak, analist principal pentru energie și date climatice la Ember.

Letonia și Italia sunt două state cu un mare potențial în ce privește producția de energie eoliană, însă acordarea lentă de permise și lipsa de ținte ambițioase le îngreunează progresul în industrie.

Alți experți sunt de părere că este importantă și industria de energie eoliană. De exemplu, Germania, Danemarca și Spania au mai multe companii care se ocupă cu cercetarea, dezvoltarea, dar și producția de turbine eoliene.

Bulgaria, România și Republica Cehă se numără printre țările care trebuie să accelereze procesul de tranziție către energia eoliană pentru a prinde din urmă restul blocului, deoarece acestea au un potențial mare în ce privește producția cu ajutorul acestei resurse naturale.

„Blocul trebuie să adauge cel puțin 50% mai multă capacitate în fiecare an - 31 GW în loc de 19-20 GW. Acest lucru nu este posibil decât dacă țările care nu și-au exploatat încă la maximum potențialul de producție, cum ar fi Estonia, Letonia, Lituania, România și Bulgaria, vor începe să instaleze un număr mare de turbine eoliene”, a adăugat Czyżak.

Și investițiile în infrastructură sunt importante, deoarece recent, experții din Republica Cehă au fost nevoite să oprească sute de panouri solare din cauza faptului că acestea produceau mai multă energie decât putea fi injectată în rețea.