Potrivit Reuters, banii proveniți din permisele respective sunt reinvestiți în soluții climatice care compensează emisiile eliberate.

Unii cumpărători de astfel de permise de carbon susțin că puterea redusă a vântului și puterea limitată a soarelui au însemnat că a fost nevoie de combustibili fosili pentru a produce energie, astfel încât speculatorii au crescut prețurile pentru aceste permise.

Reîntoarcerea temporară a cărbunelui ca sursă importantă de energie a determinat o creștere a cererii de permise de carbon, însă centralele pe cărbuni vor fi, la un moment dat, înlocuite cu alternative regenerabile, spun experții.

Oficialii polonezi le-au cerut reprezentanților UE să limiteze creșterea prețului pentru permise, întrucât Polonia este una dintre țările care se bazează foarte mult pe cărbuni pentru producția energetică.

Reprezentanții altor țări europene care nu se folosesc la fel de mult de combustibilii fosili pentru producția energetică sunt de părere că această creștere a prețurilor este necesară pentru a încuraja tranziția la sursele regenerabile.

Mark Lewis, șeful departamentului de cercetări climatice la Andurand Capital Management, crede că producția de hidrogen verde ar putea deveni competitivă, dacă prețurile carbonului se păstrează peste 100 de euro per tonă.