Potrivit Reuters, oficialii le cer celor 50 de companii care lucrează în sectorul construcțiilor rezidențiale să echipeze noile clădiri cu o suprafață totală de 2.000 de metri pătrați de surse de energie regenerabilă.

Guvernatorul orașului Tokyo, Yuriko Koike, a anunțat recent faptul că dintre toate clădirile de locuințe pe care se pot instala panouri solare, doar 4% au deja implementate astfel de sisteme.

Mișcarea de a accelera tranziția către surse regenerabile vine din dorința autorităților orașului de a-și înjumătăți emisiile până în 2030, comparativ cu nivelurile din 2000.

Fiind a cincea țară la nivel mondial în ce privește emisiile de carbon, Japonia a promis să devină un stat neutru din punct de vedere al emisiilor până în 2050. Totuși, acest obiectiv ar putea fi dificil, întrucât țara s-a bazat foarte mult pe cărbuni pentru producția de energie încă de la dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, atunci când majoritatea reactoarelor nucleare au fost oprite.

Risako Narikiyo, membru al partidului regional Tomin First no Kai, a declarat că „pe lângă criza energetică la nivel global, avem și o criză energetică din ce în ce mai mare cauzată de conflictul dintre Rusia și Ucraina. Nu ne permitem să mai pierdem timpul.”