Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, circa 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie: „Ne-am propus ca până în 2030 să punem în funcțiune o capacitate mai mare de 1 GW de energie din surse regenerabile, inclusiv prin parteneriate.”

„Puterea instalată a celor patru parcuri fotovoltaice va spori cu o treime puterea totală instalată la nivel național de energie solară, care în prezent este de aproximativ 1,4 GW”, a adăugat acesta.

Grupul OMV Petrom are o capacitate de rafinare anuală de 4,5 milioane tone și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW.

Daniel Burlan, președinte al Directoratului CE Oltenia: „CE Oltenia trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe care vizează decarbonarea sistemului energetic și diversificarea mixului energetic al României prin înlocuirea unităților pe bază de lignit cu centrale pe bază de gaz și proiecte de energie regenerabilă, în vederea menținerii în siguranță a sistemului energetic Național (SEN).”

Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia.

Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.

Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% - 50%. Intenția este ca energia electrică produsă sa fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală.

Complexul Energetic Oltenia este un producător de energie pe bază de cărbune, dispunând de 9 grupuri energetice cu o capacitate instalată de 2.595 MW.