Conform Euronews.green, proiectul de lege ar ajuta la protejarea consumatorilor casnici și a întreprinderilor mici, oferindu-le mai multe opțiuni când vine vorba de alegerea furnizorului de energie. În același timp, el urmărește să întărească colaborarea dintre companiile energetice europene și țările de pe teritoriu.

Comisarul european pentru energie, Kadri Simson, a declarat că „piața de energie electrică din prezent a fost eficientă timp de mai multe decenii, însă oferta la nivel global și presiunea pusă de invazia Rusiei asupra Ucrainei a avut drept consecință creșterea facturilor clienților.”

„Propunem astăzi noi măsuri pentru a întări stabilitatea și predictibilitatea costurilor energetice la nivel european. Investițiile în surse regenerabile ne va ajuta să ne atingem obiectivele Pactului Verde European și să facem din UE o mare putere în ce privește energia regenerabilă”, a adăugat aceasta.

Piața energetică din UE funcționează similar în toate statele, însă există anumiți factori, cum ar fi vremea sau companiile energetice care furnizează resursele, care pot determina o creștere a prețurilor.

Când cererea este la un nivel normal, furnizorii preferați sunt cei mai accesibili, însă în cazul unei creșteri al necesarului energetic, alte companii, precum cele ce folosesc combustibili fosili, pot furniza surplusul necesar.

Frauke Thies, director executiv al think tank-ului Agora Energiewende, a declarat că „propunerea Comisiei introduce noi măsuri pentru ameliorarea efectelor creșterii prețurilor, asemeni perioadei din toamna anului trecut, dar foarte important, și pentru a reduce riscul apariției unor astfel de situații.”

Noua lege le-ar permite consumatorilor să își aleagă între două tipuri de contracte, unul ce promovează prețuri fixe, iar altul ce permite plăți flexibile, în funcție de consum. Un alt beneficiu, potrivit autorităților, este acela că oamenii vor putea alege mai multe tipuri de contracte, în funcție de nevoi.

„Le vom permite consumatorilor să aibă mai mult de un caz de utilizare și mai multe contracte pentru a le fi de folos la încărcarea mașinii electrice, la utilizarea pompelor de căldură sau la consumul domestic. Ei pot, de exemplu, să își acopere consumul cu un contract fix, iar în același timp, să își încarce mașina electrică atunci când prețurile sunt mai mici, în baza unui contract flexibil”, a adăugat Simson.

Gospodăriile care utilizează surse regenerabile, precum panouri solare, își pot vinde o parte din producție către vecini, ceea ce puteau face și până acum, dar la rețeaua de energie electrică, dacă alegeau să devină prosumatori.

Reforma își dorește să adauge și alte mecanisme pentru protejarea consumatorilor, cum ar fi adăugarea unui furnizor de urgență, în cazul în care cel principal dă faliment.

Reprezentantul UE Sebastian Schulte-Derne a declarat: „credem în contractele pe termen lung ca fiind soluția optimă pentru gospodării, dar și pentru unele afaceri, astfel încât acestea să nu mai fie presate de creșterea prețurilor la energie.”