Ce vei afla din acest material:

  • Cei trei piloni de dezvoltare ESG (Environmental, Social, Governance) ai Colliers și cum vor să minimizeze impactul asupra mediului în operațiunile proprii și ale partenerilor
  • Bunăstarea angajaților este esențială pe termen lung în orice companie pentru a putea să respecți o strategie ESG corectă.
  • Primele provocări ale industriei de real estate când vine vorba de sustenabilitate acum 10 ani, dar și situația actuală.
  • 100 de proiecte în care Colliers s-a implicat și toate criteriile de sustenabilitate pentru construcții.
  • ESG va deveni o parte obligatorie pentru toate companiile.
  • „Dacă vorbim de mediul construit, de real estate, sustenabilitatea s-a văzut în ultimii 10 ani în România prin certificările verzi conform standardelor internationale LEED sau BREEAM”
  • Specialiștii ESG din companii trebuie să capete treptat expertiză în domeniu

Urmărește pe larg discuția cu Oana Stamatin, ESG Chief Officer la Colliers mai jos.

Obiectivele ESG ale Colliers la nivel regional

Strategia ESG la nivel regional este aliniată cadrului strategic al Colliers, numit “Elevate the Built environment”, cu particularități locale de implementare a fiecărui pilon în parte. Acesta a fost conceput pentru a incorpora cele mai bune practici ESG în întreaga organizație și se bazează pe 3 piloni:

· Elevating the Environment: Vom minimiza impactul asupra mediului în operațiunile proprii ale Colliers și prin serviciile oferite clienților pentru a îmbunătăți sănătatea planetei;

· Elevating Inclusiveness: Vom spori diversitatea, echitatea și incluziunea în cadrul Colliers și în practicile sale de achiziții;

· Elevating Health & Wellbeing: Vom promova sănătatea și starea de bine (wellbeing) în operațiunile Colliers și prin serviciile oferite clienților pentru a ajuta la îmbunătățirea vieții.

ESG dincolo de Environment și politici de Social și Governance

Sustenabilitatea (“E”-ul din ESG) pare a fi cea mai importantă atunci când vorbim despre ESG, mai ales pentru că mediul construit este unul dintre factorii cheie în protejarea mediului iar noi, prin natura serviciilor noastre, avem un impact direct.

Ne caracterizează prin ADN-ul nostru de companie o cultură de etică, conformitate și integritate, prin urmare a fost natural să punem bazele criteriilor de “governance”.

Iar în ceea ce privește aspectul “social”, tot timpul a existat o preocupare pentru sănătatea și starea de bine atât a angajaților noștri, dar și a societății și a impactului pe care îl puteam avea și acolo. Prin stabilirea unor obiective concrete și articularea strategiei, vom putea urmări efectiv cum îndeplinim criteriile legate de aspectele sociale.

Provocările companiilor de real estate pentru atingerea țelurilor de ESG

Primele provocări apărute în piață, acum 10 ani, aveau legătură cu lipsa de informații / de cunoștințe de bază/ de specialiști/ de bune practici.

Mai erau și constrângeri legate de buget, mai ales că implementarea anumitor practici de construcție, folosirea anumitor tipuri de materiale sau anumitor echipamente, venea cu costuri adiționale. Dar, pe măsură ce anii au trecut, și au fost livrate din ce în ce mai multe clădiri verzi sau a fost “înverzit” stocul existent, practicile de sustenabilitate au început să intre în procedurile clasice ale unui dezvoltator sau proprietar.

Pentru un consultant în piața de real estate provocările sunt cu atât mai puține, cu cât a abordat subiectul “sustenabilității” cu ani în urmă. Colliers fiind singura companie de consultanță de real estate din România cu un istoric de peste 10 ani în oferirea activă de consultanță în domeniul certificărilor verzi sau ale celor de sănătate, noi am putut vedea impactul direct în “sustenabilitate” prin cele 100 de proiecte (mai mult de 3 milioane de metri pătrați construiți) pe care am lucrat.

Având un “know-how” intern prin prisma consultanților având diverse acreditări din domeniu (LEED AP, WELL AP sau BREEAM Assessor), nu ne este greu să practicăm ceea ce promovăm. Dovada ar fi și obținerea recentă a certificării WELL Health-Safety pentru spațiul nostru de birou.

În prezent, având în vedere și modificările la nivel de legislație europeană, țintele de “decarbonizare” a mediului construit și de creștere a eficientei energetice, provocările se schimbă. Proprietarii și dezvoltatorii vor fi “forțați” să acorde o atenție din ce în ce mai mare amprentei de carbon pe întreaga durată de viață a clădirii, dar să vină și cu strategii concrete, să le implementeze, astfel încât să reducă emisiile și să atingă Net Zero până în 2050.

Cum se educă angajații pentru criterii ESG

Prin implementarea taxonomiei UE, a Sustainable Financial Disclosure Regulation (SFDR) și Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR), ESG devine o parte obligatorie a modului în care trebuie să opereze companiile în Europa, începând cu 2022. Este natural să ne dorim ca fiecare consultant, din fiecare linie de business, să aibă o bază solidă în ceea ce privește conceptele, metodele, riscurile legate de ESG.

Prin urmare, programul de educație privind ESG urmărește ambele aspecte: 1) cadrul global ESG, cu particularitățile de implementare locală, la nivelul fiecărei țări, dar și 2) valoarea adăugată pe care o putem aduce prin serviciile noastre de consultanță, în care incorporam și cunoștințele legate de ESG.

Importanța implicării angajaților în strategii ESG

Pentru mine, ceea ce fac, nu este doar un job, ci este acel mod de a avea un impact semnificativ în ceea ce mă înconjoară, în ceea ce vor moșteni generațiile viitoare. Și sunt sigură că așa simt și colegii mei.

Noua noastră amenajare de birou este un bun exemplu de engagement al colegilor. Este o amenajare coordonată de echipa noastră tehnică, proiectată în urma feedback-ului colegilor cules printr-o serie de survey-uri customizate, rezultând un loc cald, în care ne face plăcere să venim, știind că fiecare zonă din birou are povestea ei unică. Exemplul anterior putem spune că bifează “S” din strategia de ESG.

Strategia ESG va trebui să includă unele aspecte ne-negociabile, așa cum sunt cerute de către reglementări internaționale sau cerințe ale investitorilor. Atât timp cât strategia de ESG nu este doar o listă de criterii impuse, ci este rezultatul unor discuții, schimburi de idei, chestionare în rândul colegilor, cu atât mai mult punerea ei în aplicare va veni natural și cu drag.

Greșeli făcute de companii când vine vorba de ESG

Companiile care deja au adoptat politici legate de ESG învață de la an la an ce trebuie schimbat, adaptat, astfel încât să aibă sens pentru organizație. Chiar dacă parțial, multe din aceste politici, existau deja în cadrul organizațiilor, acum, prin crearea cadrului de ESG, se pot urmări mai ușor, evalua, audita și veni cu îmbunătățiri.

Profilul unui angajat specialist în ESG

Probabil nu pot da un răspuns la obiect, sau pot spune maxim că depinde și de profilul companiei în care se dorește incorporarea criteriilor ESG. Într-o companie de real estate, cred ca este important ca specialistul să aibă un background de sustenabilitate.

Dacă vorbim de mediul construit, de real estate, sustenabilitatea s-a văzut în ultimii 10 ani în România prin certificările verzi conform standardelor internationale LEED sau BREEAM. Personal vorbind, know-how-ul obținut în cei 10 ani de consultanță îmi oferă o bază solidă în a înțelege și a putea analiza în detaliu toate aspectele complexe care formează astăzi “E”-ul.

Toate aspectele care formează “ESG” sunt importante, dar dacă pentru aspectele sociale și de guvernanță va exista o coordonare și cu departamentele de HR, Marketing, Legal, Compliance, pentru aspectele legate de sustenabilitate este vital să existe o experiență dovedită a specialistului. Totodata, cunoașterea industriei respective, experiența în business în general, abilitățile de leadership ale persoanei joacă un rol foarte important.