Euronews.green scrie că suplimentarea capacității de energie verde va fi suficientă pentru alimentarea a aproximativ 51 de milioane de locuințe, iar cei 510 GW de energie curată reprezintă o creștere de 50% față de anul 2022, spun experții Agenției Internaționale pentru Energie (AIE).

Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat că „noul raport al AIE arată faptul că politicile și piața actuale permit extinderea capacității regenerabile la nivel global, care ar putea crește de două ori și jumătate până în anul 2030. Nu este încă suficient pentru a ne atinge obiectivul de triplare a capacității regenerabile stabilit la COP28, însă ne apropiem de acesta, iar guvernele au ceea ce le trebuie pentru a îndeplini misiunea cu succes.”

Anul trecut, pentru prima dată în istorie, un acord final a fost aprobat la un summit climatic COP organizat de ONU pentru încetarea exploatării combustibililor fosili, întrucât lumea caută soluții sustenabile. Singurul înlocuitor viabil sunt sursele regenerabile, care trebuie să se tripleze dacă vrem ca obiectivele noastre de mediu să rămână valabile.

Experții AIE susțin că unul dintre liderii globali în energie regenerabilă, China, ar putea reprezenta 60% din capacitatea nepoluantă totală a planetei până în 2028. Prețurile, care au scăzut cu 50% de la an la an în 2023, vor ajuta la suplimentarea capacității regenerabile, astfel că energia nepoluantă va fi și ea mai accesibilă.

Energia eoliană ar putea avea o evoluție mai puțin favorabilă, date fiind costurile încă ridicate, dar și lanțul de aprovizionare, care este mai instabil decât cel pentru panouri solare. Totodată, o altă problemă ar putea fi reprezentată de lipsa de investiții în capacitatea de transmisie a energiei, ceea ce înseamnă că noi linii de tensiune sau modernizarea celor vechi vor fi necesare pentru a ne asigura că energia va putea fi distribuită corespunzător.

Pentru a putea tripla capacitatea de producție de energie din surse nepoluante până în 2030, vom fi nevoiți să investim mai mult și în soluții pentru stocarea energiei, care permit să înmagazinăm energia produsă și să o utilizăm atunci când avem nevoie de ea. Asta pentru că sursele regenerabile, cum ar fi cea solară sau eoliană, produc energie intermitent și nu neapărat suficientă în momentul în care avem nevoie de un flux mai mare.

Sean Rai-Roche, consilier politic la think tank-ul climatic E3G, a declarat că „guvernele și business-urile trebuie să acționeze acum pentru a putea proteja planeta pentru generațiile viitoare. Nu putem aștepta, dacă acționam mai târziu va fi tardiv.”