Potrivit GreenBiz , Brad Smith, președintele Microsoft, a declarat că „ambiția și visul meu pentru Microsoft este că vom face mai mult decât orice altă instituție pentru a ajuta oamenii să creeze o lume cu adevărat net-zero.”

El a recunoscut că misiunea companiei de a deveni mai sustenabilă nu este una ușoară și că vor exista provocări pe parcurs, indicând o creștere a emisiilor provenite din domeniul 3 de 23%.

Această creștere a emisiilor a venit în urma înregistrării unei creșteri a veniturilor cu 20% datorită expansiunii serverelor companiei și creșterii vânzării de dispozitive precum Xbox.

Totuși, emisiile companiei din domeniile 1 și 2 au înregistrat o scădere de 17%.

Oficialii companiei au declarat că vor să împărtășească cunoștințele legate de această scădere cu furnizori de servicii software și cloud pentru a-i ajuta și pe aceștia să-și reducă la rândul lor amprenta asupra mediului.

Compania tech americană colaborează în prezent cu organizația non-profit TerraPraxis pentru a ajuta operatorii de centrale pe cărbuni să-și modernizeze unitățile de producție energetică pentru ca acestea să devină neutre din punct de vedere al emisiilor.

Ideea principală a acestui proiect este găsirea unei soluții prin care centralele pe cărbuni să poată fi trecute pe energie nucleară.

Eric Ingersoll, unul dintre directorii TerraPraxis, a declarat că „dacă nu avem o strategie climatică ce îi include pe acești oameni, nu avem o strategie deloc.”

Un alt proiect focusat pe energie sustenabilă al Microsoft implică faptul că experții companiei vor colabora cu furnizorul de imagini prin satelit Planet Labs, iar aceste imagini vor fi folosite de țări din întreaga lume pentru a determina locurile optime pentru instalarea panourilor solare sau a centralelor eoliene.

CEO-ul Nautre Conservancy Jennifer Morris a declarat că „tranziția trebuie să aibă un impact pozitiv asupra naturi și trebuie să fie echitabilă.”

„Vrem ca reglementările să încurajeze progresul tangibil, măsurabil, concret și rapid”, a adăugat Smith.

El a menționat că Microsoft vrea să lanseze programe software care să îi ajute pe cercetătorii din țări precum Africa să își fructifice cunoștințele climatice.

În ce privește tranziția energetică, compania de tehnologie încurajează „un viitor energetic echitabil”, ceea ce înseamnă dezvoltarea fermelor de panouri solare și centrale eoliene, dar și a hidrocentralelor și a fabricilor de hidrogen verde.

Și simplificarea procesului de acordare a autorizațiilor de construcție ar trebui să fie o prioritate pentru autorități, spun oficialii companiei.