Acest lucru este necesar, întrucât procesul fabricării mașinilor electrice este mai dăunător pentru mediul înconjurător decât procesul fabricării unui autovehicul tradițional, întrucât piese precum magneții pentru motoarele electrice sau bateriile au o amprentă ridicată de carbon.

Un vehicul electric compensează emisiile inițiale abia după ce iese pe poarta fabricii, întrucât folosește energie electrică verde, care nu are niciun impact negativ asupra mediului.

Potrivit the Next Web, unul dintre materialele sustenabile care ar putea fi folosit mai mult de producătorii de autovehicule este pielea vegană, acest material de lux fiind produs fără sacrificarea animalelor.

Fredrika Klarén, șefa departamentului de sustenabilitate de la Polestar, a declarat că „materialele stau la baza muncii noastre pentru sustenabilitate. De aici vine impactul social și de mediu - utilizarea și procesarea materialelor.”

Polestar, care este un sub-brand Volvo, este unul dintre producătorii de vehicule dedicat implementării unui număr cât mai mare de materiale sustenabile în mașinile pe care le produce, iar compania și-a propus ca până în 2025 să nu mai folosească piele naturală de la animale.

Pluta, înlocuitorul lemnului și al plasticului

Pluta este unul dintre materialele care poate înlocui plasticul, aceasta fiind utilizată și de producătorii de automobile de dinainte de al Doilea Război Mondial, când plasticul era disponibil în cantități limitate.

Pluta, care este același material din care sunt făcute dopurile pentru sticlele de vin, poate fi o metodă ingenioasă pe care companiile auto o pot folosi pentru a da o notă de eleganță mașinilor, fără a utiliza lemn adevărat sau plastic, lucru care ar crește sustenabilitatea mașinilor.

Umplutură pentru scaune din fibre vegetale

Unii producători explorează opțiunea oferită de fibrele vegetale pentru a tapiserie și umplutura scaunelor, înlocuind astfel spuma de poliuretan. Noul material sustenabil ar putea oferi chiar un confort mai bun pasagerilor, fiind benefic atât pentru oameni, cât și pentru planetă.

Alte companii încearcă să implementeze materiale mai ingenioase pentru piesele vehiculelor pe care le vor produce, cum ar fi carapacele crustaceelor, precum homarii sau crabii.

Oțelul sustenabil, soluția pentru reducerea amprentei de carbon

Unul dintre materialele necesare producției de automobile este oțelul, iar unii producători încearcă să creeze oțel sustenabil, obținut fără utilizarea combustibililor fosili.

Unul dintre acești producători este Volvo, care a realizat recent un vehicul din oțel sustenabil, iar în loc să folosească metoda tradițională de prelucrare prin foc obținut prin arderea cărbunilor, compania a utilizat hidrogen obținut prin electroliză.

Oțelul reprezintă aproximativ 60% din structura vehiculelor, așadar obținerea oțelului prin procese sustenabile poate scădea semnificativ amprenta de carbon din procesul producției de mașini.

Unii cercetători încearcă să privească mai departe și caută să obțină oțel pe bază de plante, care ar trebui să ofere o rezistență de cinci ori mai mare, în timp ce ar trebui să fie de cinci ori mai ușor.

300 de milioane de tone de plastic pot fi utilizate pentru producția mașinilor

Plasticul reciclabil poate fi o altă sursă importantă de materiale pentru producătorii auto, iar folosind plasticul reciclat, aceștia ar putea rezolva și problema deșeurilor din plastic.

În fiecare an sunt folosite la nivel global aproximativ 300 de milioane de tone de plastic, iar din moment ce 50% din materialele necesare producției de autovehicule sunt derivate din plastic, este ușor să ne dăm seama de beneficiile pe care le poate avea reciclarea plasticului pentru mediul înconjurător.

Uniunea Europeană urmărește ca în viitor să îi oblige pe producătorii de automobile să folosească plastic reciclat la producția mașinilor.

Alte inovații din segmentul auto includ și reciclarea plaselor de pescuit și implementarea panourilor solare pe plafon, astfel încât mașinile să poată fi încărcate din mers.

Șoferii, care în trecut nu își doreau să cumpere mașini cu materiale sustenabile pentru că nu păreau să ofere aceeași calitate, urmăresc acum achiziționarea de vehicule care să incorporeze aceste noi tipuri de materiale, pentru a contribui la reducerea amprentei de carbon.

„Este important pentru noi ca brand să redefinim ce înseamnă materialul premium. Noi nu credem că este vorba despre piele sau lemn, ci despre inovare și utilizarea materialelor sustenabile”, a concluzionat Fredrika Klarén.