Potrivit New York Times, Indonezia este unul dintre cei mai mari consumatori de cărbuni, un combustibil fosil foarte poluant.

În prezent, țara folosește centrale pe cărbuni pentru a genera 60% din necesarul său energetic, motiv pentru care, anul trecut a fost pe locul 9 în ce privește emisiile de carbon la nivel global.

Țările care au promis cei 20 de miliarde de dolari vor să lupte cu schimbările climatice și să ajute Indonezia să facă trecerea către surse de energie mai prietenoase cu mediul.

SUA și mai multe țări europene au promis Africii de Sud anul trecut 8.5 miliarde de dolari în împrumuturi și granturi pentru ca țara să-și reducă dependența de cărbuni pentru energie.

Alte țări care ar putea primi un ajutor similar pentru tranziția energetică sunt India, Vietnam și Senegal.

Indonezia a promis să mențină emisiile de carbon din sectorul energetic la 290 de milioane de tone pe an până în 2030, cu șapte ani mai devreme decât se preconiza anterior.

Pentru a face acest lucru, oficialii vor ca sursele regenerabile să asigure 34% din producția anuală de energie, comparativ cu 11% în prezent.

Aproximativ 10 miliarde de dolari vor veni sub formă de granturi și împrumuturi din Japonia, Canada, SUA și Europa, iar alți 10 miliarde vor fi puși la dispoziție de investitori privați.

John Kerry, delegatul SUA pentru probleme climatice, a declarat că „la fiecare pas, Indonezia a comunicat importanța construirii unei economii curate care să funcționeze pentru popor și să atragă investitori.”

Compania națională de energie din Indonezia plănuiește să suplimenteze capacitatea de producție de energie cu cărbuni cu 13 GW pentru a face față cererii energetice.

Partenerii acordului vor finaliza planul în termen de trei-șase luni, iar aceștia vor stabili politicile pe care oficialii indonezieni vor trebui să le adopte pentru a facilita tranziția energetică.

Camilla Fenning, expert în tranzițiile de la combustibili fosili la E3G, un think tank climatic din Londra, a declarat că „întrebarea este dacă banii vor veni la timp pentru aceste parteneriate.”

„Dacă nu vor reuși să facă acest lucru, acest lucru va degrada încrederea în aceste acorduri, având în vedere câtă atenție au primit până acum”, a adăugat ea.