Conform Euronews.green, liceul Antonio Meucci din Carpi este unitatea de învățământ care a făcut trecerea la alternativa cu energie curată. Boilerul cu hidrogen a fost proiectat în anul 2020 de Coopservice, iar unitatea în sine a fost pusă în funcțiune la începutul anului trecut.

Hidrogenul verde este produs cu ajutorul energiei regenerabile, astfel că este cea mai curată și dezirabilă formă de hidrogen, iar oficialii europeni vor să îl răspândească în toată regiunea și să contribuie la reducerea costurilor de producție. Germania și Spania ar avea în prezent cel mai mare potențial de a produce hidrogenul verde.

Annalisa Vita, inginerul din spatele proiectului, a declarat că „hidrogenul verde este produs din energia regenerabilă generată de panourile solare, care sunt instalate pe acoperișul sălii de sport.”

Boilerul cu hidrogen poate funcționa și ca unitate de stocare pentru energie, astfel că dacă panourile solare nu pot produce suficientă energie într-o zi înnorată, energia electrică poate fi generată cu ajutorul hidrogenului.

Proiectul a costat foarte mult, acesta fiind și motivul pentru care nu vedem prea multe școli sau clădiri, în general, care să folosească boilere cu hidrogen pentru producția de energie. Costurile totale ale proiectului au fost estimate la 350,000 de euro. Totodată, reglementările stricte legate de siguranță impuse de Uniunea Europeană face implementarea acestor sisteme dificilă, iar eficiența energetică are de suferit.

„Am proiectat acest boiler pentru a putea fi folosit în viitor doar cu hidrogen, dar în prezent el operează cu 20% hidrogen, respectiv 80% metan din cauza restricțiilor de siguranță”, explică Vita.

În ce privește încălzirea rezidențială, pompele de căldură sunt considerate mai bune decât boilerele cu hidrogen, în general pentru că acestea sunt mai accesibile și mai sigure.

Hamed Aslannejad, profesor asistent pentru energie regenerabilă în cadrul Universității din Utrecht, a declarat că „hidrogenul este o soluție bună, dar nu pentru orice. Pentru locurile care nu necesită temperaturi foarte ridicate, cum sunt locuințele sau sălile de sport, pompele de căldură electrice pot fi cel puțin la fel de eficiente și sustenabile precum hidrogenul. Însă acolo unde este nevoie de temperaturi foarte mari, cum este cazul fabricilor de sticlă sau oțel, hidrogenul verde are un avantaj.”