Am discutat în cadrul Green Sustainability Forum & Awards cu Sabina Mihăilescu, co-founder și general manager, ÎntreVecini, pentru a afla mai multe despre cum pot cei de la bloc să își instaleze panouri fotovoltaice, dar și despre viitoarele proiecte ale ONG-ului.

Proiectul celor de la ÎntreVecini asigură montarea de panouri fotovoltaice pe bloc, precum și desfășurarea unor acțiuni sustenabile, toate în valoare de câte 15.000 de euro per comunitate.

Implementat în anul 2022, proiectul-pilot s-a desfășurat cu succes într-un bloc din sectorul 6 al Capitalei, din cartierul Militari, care are patru etaje și peste 100 de locatari.

Până pe 10 iulie 2023, asociațiile de proprietari din București (din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 5) se pot înscrie gratuit în proiectul ÎntreVecini, pe platforma intrevecini.ro, pentru a beneficia de susținerea financiară care acoperă montarea panourilor fotovoltaice pe bloc și suport în organizarea unor activități sustenabile în comunitate.

Misiunea ÎntreVecini, un ONG care adună laolaltă vecinii

„Suntem o asociație care își propune să regenereze spiritul comunitar la bloc și facem asta pe două direcții. Prima direcție e cea de energie verde, energie curată, punem panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor și cu comunitatea din blocul respectiv facem, de-a lungul unui an, zece evenimente în jurul obiectivelor de dezvoltare durabilă”, a explicat Sabina.

„Vrem să readucem spiritul de comunitate la bloc în România”, a adăugat ea în cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

Pentru a face acest lucru, ÎntreVecini le oferă locatarilor care se înscriu și sunt selectați în program un sprijin financiar de 15.000 de euro, care acoperă instalarea panourilor fotovoltaice pe terasa blocului, dar și evenimentele de comunitate care vor avea loc ulterior.

Comunitățile care vor să beneficieze de acest sprijin trebuie în primul rând să aplice, iar locatarii din sectoarele 1-5 din Capitală pot face acest lucru până pe 10 iulie. Sabina ne-a explicat și care sunt criteriile de selecție prin care vor fi alese asociațiile de locatari care vor beneficia de implementarea panourilor solare.

Ce trebuie să facă cei ce vor să aibă panouri solare la bloc

„În echipa de proiect trebuie să fie implicat președintele de bloc și administratorul, pentru că ei sunt cei care semnează pentru bani. Trebuie să antameze și comunitatea din jurul blocului, pentru că pentru noi, a fi vecin nu înseamnă doar eu, care stau la 4 și cel care stă la 2. Înseamnă și ceilalți din blocurile din jur, înseamnă business-urile din jur, administrația locală și trebuie cumva să antameze aceste forțe”, ne-a comunicat Sabina Mihăilescu.

Tot ea ne-a spus că există și niște criterii tehnice care trebuie îndeplinite pentru ca implementarea și exploatarea panourilor solare să funcționeze corespunzător.

Pentru a putea instala panourile fotovoltaice, este nevoie ca blocul să aibă o terasă care să fie expusă constant la lumina soarelui. Astfel, blocurile mici, cum ar fi cele de patru etaje, care sunt înconjurate de blocuri înalte de 10, nu se încadrează în proiect din punct de vedere tehnic, pentru că ele nu vor reuși să colecteze suficientă energie de la razele soarelui.

Un alt criteriu tehnic important pe care ni l-a împărtășit managerul general ÎntreVecini este că „este necesar ca toate aceste comunități să aibă un spațiu în care să se poată aduna, o grădină sau un parc, orice loc unde putem să aducem comunitatea împreună și să-i punem să discute unii cu ceilalți.”

Comunicarea, factorul cheie pentru îmbunătățirea vieții la bloc

Din experiența pe care a adunat-o colaborând cu mai multe comunități de locatari, Sabina ne-a povestit și despre provocările pe care Între Vecini le-a întâmpinat atunci când a pus la masă toți actorii din cadrul unui bloc de locuințe.

”Problema, din punctul nostru de vedere, e una de comunicare și ține un pic și de reziliență și perseverență. De fiecare dată când se deschide un dialog, oamenii pentru că au niște sensibilități ale lor încep să se certe, se înjură, se ridică de la masă, pleacă și de foarte multe ori nu mai există pasul doi în care zicem <<ok, am avut acest scandal, hai să ne așezăm din nou la masă pentru că avem o chestie comună>>.”

Aici intervine unul dintre obiectivele ÎntreVecini. Echipa își propune să aducă la masă toți actorii din cadrul blocurilor care își doresc să lucreze cu echipa ONG-ului în vederea instalării panourilor fotovoltaice, pentru a se asigura că au acces la energie regenerabilă cât mai multe comunități de locatari.

ÎntreVecini și-a început activitatea în 2019, atunci când în România nu era niciun bloc de prosumatori, respectiv locatari care își produceau singuri energia electrică, prin intermediul surselor regenerabile. În prezent, la nivel național, sunt până în 5 blocuri care beneficiază de producția de energie solară pentru uz casnic, potrivit co-fondatoarei ÎntreVecini.

„Este important ca oamenii să își recâștige încrederea unii în ceilalți”

Din 2019 și până în prezent, omenirea a trecut prin mai multe crize, așa cum a amintit și Sabina, de la crize sanitare, până la războaie. Astfel, ea este de părere că un element foarte important, nu doar pentru comunitățile care trăiesc la bloc, este ca oamenii să își recâștige încrederea unii în ceilalți.

„Deși triggerul este de panouri fotovoltaice, pentru că este interesant și toți oamenii vor să aibă facturi mai scăzute, pentru noi e foarte importantă bucata de comunitate. Și asta va fi abordarea de acum încolo și pe asta marșăm”, ne-a mărturisit Sabina Mihăilescu în cadrul conversației care a avut loc în cadrul Green Start-Up Sustainability Forum & Awards, legat de abordarea pe care ÎntreVecini o are cu privire la comunitățile în care s-a implicat până acum.

Echipa ONG-ului învață în permanență din experiențele anterioare cu comunitățile de locatari și își adaptează modelul de business pentru viitoarele proiecte, care speră managerul general că se vor extinde în toată țara.

Puteți urmări aici înregistrarea evenimentului de pe 29 iunie.

Dacă proiectul-pilot demarat în sectorul 6 al Capitalei s-a dovedit a fi un succes, pentru că a fost implementat pe un bloc vechi în care locuiau și persoane în vârstă, ÎntreVecini se așteptă ca următoarele să aibă un deznodământ și mai bun și să reprezinte un exemplu și pentru alte comunități de locatari din țară.

„Dacă ne uităm în sectorul 6 și vedem ce e ok, care este linia de mijloc, în sectoarele 1-5 vrem să fie ceva extraordinar și asta e așteptarea noastră, să fie o poveste inspirațională pentru restul țării.”

Cum pot locatarii să devină mai sustenabili la ei acasă

Pentru reprezentanta ÎntreVecini, sustenabilitatea înseamnă „să nu mănânci din resursele oamenilor care vin după tine și să te descurci cu lucrurile pe care le ai și asta înseamnă o schimbare de mind-set și niște schimbări comportamentale aproape minore, în unele cazuri.”

Totodată, în viziunea ei, schimbarea vine în lucrurile mici, cum ar fi dacă am închide apa atunci când ne spălăm pe dinți, iar un sfat general ar fi ca fiecare dintre noi să vadă unde risipește diverse resurse și să vedem ce putem face pentru a opri risipa.

Pentru Între Vecini urmează implementarea panourilor fotovoltaice în câte un bloc din celelalte sectoare din București, iar până la finalul acestui an, ONG-ul își va alege următoarele 5-6 județe în care va duce mai departe povestea colaborării dintre locatari. Echipa vizează în special județele care vor beneficia de Fondul pentru Tranziția Justă, între care se numără Gorj, Hunedoara și Dolj.

Până în 2025, Sabina Mihăilescu ne-a comunicat că Între Vecini își dorește să ajungă în toate județele din România, iar în paralel, există un demers de internaționalizare, astfel încât proiectul să își extindă activitatea și în alte țări.