Conform ESG Today, raportul AIE sugerează că va fi necesară adăugarea și înlocuirea a 80 de milioane de kilometri de linii de înaltă tensiune la nivel global până în 2040, iar investițiile în acest sens vor trebui să ajungă la 600 de miliarde de dolari pe an până în 2030, astfel încât toate țările să își atingă obiectivele climatice.

Directorul executiv AIE, Fatih Birol, a declarat că „progresul recent pe care multe țări l-au făcut în tranziția către energia regenerabilă este fără precedent și un motiv de bucurie, însă el poate fi anulat dacă guvernele și companiile private nu se vor asigura că rețeaua globală de energie poate face față noului flux de energie curată.”

Cercetătorii sugerează și faptul că, deși investițiile în generarea de energie curată, în mașini electrice și în pompe de căldură, au crescut semnificativ în ultimii ani, finanțarea infrastructurii noi sau suplimentarea ei pentru a le putea folosi în siguranță nu a primit același interes din partea investitorilor. Astfel, infrastructura pentru distribuția energetică a primit aceleași fonduri de aproximativ 300 de miliarde de dolari pe an, la nivel global.

Din cauza lipsei de suport în ce privește infrastructura, există un număr destul de mare de proiecte de energie regenerabilă care așteaptă să fie puse în funcțiune, cumulând în jur de 3.000 GW de energie potențială, care nu poate fi operată în prezent.

„Este esențial să ne asigurăm că planeta dispune de resursele necesare pentru a construi și moderniza rețelele de electrificare de care comunitățile internaționale au nevoie. Prin mobilizarea financiară, furnizarea de acces tehnologic și împărtășirea de bune practici în sectorul legislativ, marile economii pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de trai pentru toți oamenii”, adaugă Birol.