Potrivit World Economic Forum, unele regiuni din Statele Unite, inclusiv Ada County din Idaho, vor să adopte acest nou tip de combustibil.

Ryan Davidson, comisar în Ada County a declarat că „transformăm la propriu gunoiul în bani pentru cetățeni. Procesul colectării și transformării gazului din gropile de gunoi într-un produs utilizabil și sustenabil este un lucru de care va beneficia întreaga Vale a Comorilor și nu numai.”

Cunoscut și ca biometan, gazul natural regenerabil (GNR) este obținut prin procesul de ardere a materiei organice, cum ar fi plantele sau deșeurile alimentare, și este procesat pentru a atinge nivelul de puritate necesar folosirii lui drept combustibil.

Mai mult, compresat sau lichefiat, poate fi folosit pe post combustibil pentru mașini și dacă este curățat cum trebuie se poate folosi pentru a produce energie electrică sau pentru încălzire.

Unul dintre beneficiile utilizării acestui nou tip de combustibil este faptul că este neutru din punct de vedere al carbonului. Al doilea ar fi faptul ca putem curăța gropile de gunoi și să obținem și combustibil pentru mașini.

Este considerat a fi un combustibil carbon neutru prin prisma faptului că este obținut prin procesarea plantelor care de-a lungul existenței lor au procesat carbon.

Chase Edgelow de la EverGen Infrastructure Corp, o companie canadiană care se ocupă cu procesarea gazului natural regenerabil, a declarat că „avem nevoie de infrastructură pentru deșeuri. În același timp avem nevoie să reducem emisiile de carbon. De ce să lăsăm energia din deșeuri să se risipească în atmosferă?”

Deși GNR poate ajuta la atingerea obiectivului pentru anul 2050 de a avea emisii zero, acest tip de combustibil are și dezavantaje.

Unul dintre dezavantaje este faptul că anumite companii vor să amestece GNR cu combustibilii clasici pentru a obține „un mix sustenabil”, lucru care nu s-ar folosi în totalitate de avantajele pe care le aduce biometanul.

Mai mult, utilizarea GNR nu elimină emisiile de gaze cu efect de seră în totalitate, așa cum fac alte alternative, ceea ce înseamnă că încă va exista poluare atât timp cât este folosit.

Gazul natural regenerabil este o alternativă la combustibilii fosili și chiar poate fi o soluție pentru curățarea gropilor de gunoi care eliberează metan dăunător pentru stratul de ozon. Cu toate acestea, trebuie să ne concentrăm pe utilizarea surselor de energie verde care nu contribuie la emiterea de gaze cu efect de seră.