Având o finanțare de peste 800.000€ din partea Grupului Orange, centrul face parte dintr-o rețea de centre digitale prin care Orange se implică în reducerea decalajului digital în Europa, Africa și Orientul Mijlociu.
Orange Digital Center România se adaugă portofoliului de centre existente, care au fost deschise în alte țări din cadrul Grupului Orange, printre care Belgia, Polonia, Spania, Moldova și Franța, precum și în Africa și Orientul Mijlociu. Cu un total de 21 de centre, acesta este un pas înainte în direcția atingerii obiectivului Grupului de a ajunge la 25 de centre în întreaga sa amprentă până în 2025.
Ca parte a strategiei sale „Lead the Future”, Orange își propune să reducă decalajul digital prin inițiative în 3 pași:
- Dezvoltarea rețelei proprii, creșterea acoperirii și oferirea de acces la internet pentru cât mai multe persoane;
- Facilitarea accesului la telefoane și dispozitive la prețuri avantajoase, accesibile tuturor categoriilor sociale;
- Dezvoltarea programelor de incluziune digitală, precum rețeaua Orange Digital Centers.
"Angajamentul nostru este de a reduce decalajul digital și de a oferi mijloacele de care au nevoie pentru a acționa și pentru a realiza mai mult tuturor celor care au dorința sau motivația necesare. Pentru aceasta, construim o rețea solidă, prioritatea noastră în Europa, dar la fel de important oferim acces facil și instruire digitală pentru cât mai multe persoane, indiferent de vârstă, statut social sau nivel de educație”, a declarat Elizabeth Tchoungui, Vicepreședinte Executiv CSR Orange Group.
Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundația Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială.
Educația digitală, un pas mare spre incluziune socială
„În cei 26 de ani de prezență pe piața din România, Orange a investit constant în dezvoltarea rețelelor, pentru a crește acoperirea și pentru a oferi acces la internet unui număr cât mai mare de persoane. Rețeaua Orange conectează în prezent 1 din 2 români, în timp ce sute de localități sunt acoperite anual cu fibră. Accesul la internet este doar un pas pentru reducerea decalajului digital. Centrul nostru este locul unde persoanele care doresc o schimbare în bine #PentruMâine pot învață gratuit cum să folosească resursele digitale și accesul la internet”, a declarat Liudmila Climoc, CEO Orange România.
Orange Digital Center România este gândit de Fundația Orange ca un „Atelier de șanse” pentru viitor, un spațiu educațional dotat cu echipamente tehnologice moderne, care să faciliteze procesul de învățare pe tot parcursul vieții.
Cea mai mare parte din suportul financiar oferit de Grupul Orange este însă direcționată către formarea celor care doresc să dobândească gratuit noi abilități, beneficiind de îndrumarea unor traineri cu experiență.
Sub umbrela hub-ului se află: Școala de Coding – ce reunește programele de dezvoltare a competențelor digitale, dar și programe cu tradiție, precum Solidarity FabLab și competiția de educație digitală SuperCoders.

Curricula Orange Digital Center cuprinde, în prezent, 28 de cursuri gratuite, de scurtă și lungă durată: Google workspace, Graphic & video design, Programare frontend development, Data analytics & Business intelligence, Robotic process automation, Bazele eCommerce, dar și Prelucrarea lemnului, Confecții metalice, Operare laser, Design botanic sau Descoperire vocațională.
În ce privește profilul celor care s-au înscris pentru a beneficia de program, 37% au terminat liceul, iar 63% au urmat și o facultate. De asemenea, 50% dintre ei au fost angajați la momentul la care au urmat cursurile, iar 36% erau studenți. 10% din cei înscriși la unul dintre cele 28 de programe erau șomeri la momentul respectiv, astfel că reorientarea profesională poate fi facilitată de o mai bună educație digitală.
Oameni care vor să se reinventeze
Față de media europeană în ce privește capabilitățile oamenilor de a fi autonomi în mediul online, România stă mai slab. Astfel, pentru ceea ce ține de competențele digitale de bază, doar 28% dintre români le stăpânesc așa cum trebuie, în vreme ce în Europa, media este de 54%.
Aceasta este și una dintre cauzele digitalizării slabe a instituțiilor publice la nivel național, pentru că la noi în țară, doar 21% din serviciile publice sunt digitalizate și utilizate astfel de oameni, în vreme ce media europeană este de peste 67%.
Alina Tîrhoacă este o tânără de 21 de ani care a ales să urmeze cursurile Orange Digital Center. În prezent, este studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, însă pe viitor, și-ar dori o carieră în advertising, motiv pentru care se pregătește de pe acum cu ajutorul cursurilor de UI/UX Design.
Cristina Dobre, în vârstă de 40 de ani, este un alt beneficiar al orelor de educație digitală puse la dispoziție de Fundația Orange prin Orange Digital Center. A reușit să își deschidă o afacere, însă pandemia de COVID-19 i-a dat planurile peste cap, pentru că nu era pregătită să se adapteze comerțului online, astfel că a dat faliment. Dar nu s-a dat bătută. Cu ajutorul cursurilor de eCommerce de la Orange Digital Center, Cristina va fi mai bine pregătită pentru următoarea afacere pe care și-ar putea-o deschide în viitor.
Aceștia sunt doar o parte din beneficiarii programului de educație oferit de Fundația Orange, un program pentru care au fost investiți 6 milioane de euro de-a lungul anilor.
În același timp, pentru a continua demersurile de incluziune socială a persoanelor cu deficiențe senzoriale, în cadrul Orange Digital Center vor fi susținute, cu tehnologie specială, două cursuri dedicate persoanelor cu deficiențe de vedere, dezvoltate cu ajutorul partenerilor AMAIS și Asociația pentru Dezvoltare Urbană.
Unde se țin orele de pregătire din Orange Digital Center
Cu o capacitate de aproximativ 2.000 de beneficiari anual, programele de formare sunt deschise publicului larg, însă vor avea prioritate persoanele aflate în situații dificile. De exemplu, adolescenții cu posibilități materiale reduse, care se pregătesc pentru o carieră digitală, tinerii aflați în căutarea unui loc de muncă sau adulții care își doresc o reconversie profesională.
Activitatea Orange Digital Center se desfășoară într-un loc cu o poveste aparte, un spațiu care a primit la rândul său o a doua șansă - Nod Makerspace.
Acesta este primul spațiu creativ de mari dimensiuni din România, un exemplu de bune practici de transformare a unei hale industriale din industria bumbacului. Scopul său este de a stimula și de a dezvolta industriile creative, de a disemina cultura makerspace și închega o comunitate puternică, cu rolul de a contribui la îmbunătățirea calității vieții în oraș.
Spațiul Orange Digital Center din cadrul Nod Makerspace are o suprafață de 360 de metri pătrați, cu 4 săli distincte și un spațiu de coworking, cu facilități de prototipare și testare a produselor digitale, precum și ateliere de confecționare de produse sau prelucrare a metalelor și a lemnului.
Prin inițiativa Orange Digital Center, Fundația Orange, alături de partenerii Fundația Leaders, Digital Stack, Nod Makerspace și Simplon, își asumă misiunea de a sprijini gratuit persoanele vulnerabile în a dobândi competențe și abilități necesare pentru meseriile viitorului, tot mai digitalizate.
“În cei 11 ani de când Fundația Orange dezvoltă și susține programe sociale și educative, am sprijinit peste 2 milioane de beneficiari direcți și indirecți. Prin Orange Digital Center facem încă un pas major în a contribui la reducerea inegalităților sociale și în a oferi oportunități în plus la educație și integrare pe piața muncii celor care nu au posibilitățile financiare necesare.”
„Am ales să ne desfășurăm activitatea în Nod Makerspace pentru că oferă participanților șansa de a se conecta cu oportunitățile oferite de antreprenorii care își desfășoară activitatea în acest loc, de a interacționa cu tehnologii și meșteri moderni, de a deveni chiar ei făuritori ai unei schimbări spre bine în România”, a declarat Ovidiu Ana, Director Executiv Fundația Orange.
Comentezi?