Banii care au intrat în fondurile sustenabile globale s-au redus la jumătate în 2024, iar în Europa închiderea unor astfel de fonduri a depășit numărul lansărilor noi (351 la 235), conform Reuters.

Motivul principal este percepția anti-ESG (Environmental, Social, Governance - o serie de criterii care să asigure protecția mediului și sustenabilitatea unei companii; N.red.) și rezultatele sub așteptările companiilor, care au diminuat interesul pentru acest tip de strategie de investiții, au declarat recent oficialii Morningstar Sustainalytics.

Cele mai mari scăderi ale fondurilor sustenabile din 2018

Potrivit firmei de cercetare Morningstar Sustainalytics, cel mai bun trimestru pentru aceste fonduri de investiții a venit la sfârșitul anului 2024, cu încasări de 18.5 miliarde de dolari, în mare parte pentru fonduri europene pasive.

Cu toate acestea, după entuziasmul inițial pentru investițiile în ESG, performanțele slabe, reglementările stricte ale UE și o campanie intensă împotriva ESG în SUA au făcut investitorii și administratorii de fonduri să arate un interes scăzut.

Investițiile în fondurile sustenabile globale au scăzut cu 36 de miliarde de dolari anul trecut și au atins cel mai mic nivel din 2018, după ce în 2021 au ajuns la un vârf de 645 de miliarde de dolari. Între timp, sectorul tradițional de venture capital a fost susținut de creșterea acțiunilor companiilor americane și a înregistrat o perioadă de creștere exponențială.

Donald Trump sporește scepticismul față de ESG

2024 a fost un an deosebit de dificil pentru fondurile sustenabile deoarece ratele ridicate ale dobânzilor au afectat acțiunile din sectorul de energie verde.

Nu numai, victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA a sporit scepticismul față de politicile climatice. În primele zile de mandat, Trump a atacat inițiativele ESG, inclusiv politicile de diversitate, și a cerut o extindere fără restricții a industriei combustibililor fosili din SUA.

În timp ce fondurile sustenabile europene au înregistrat în continuare creșteri, ritmul acestora este mai lent decât în cazul fondurilor convenționale. În SUA, investitorii au retras 19.6 miliarde de dolari din fondurile sustenabile în 2024, marcând al nouălea trimestru consecutiv de astfel de retrageri.