World Economic Forum scrie că obiectivul pentru dezvoltare durabilă cu numărul 7 este ca toată lumea să aibă acces la energie accesibilă, obținută în mod sustenabil și furnizată în mod continuu. Printre celelalte obiective se numără gătitul cu energie din surse curate și dublarea nivelului istoric de eficiență energetică.

Dacă planeta va atinge obiectivul al 7-lea, populația se va bucura de beneficii în ce privește starea generală de sănătate și va fi, în același timp, protejată de poluarea aerului, care poate cauza probleme la nivel de mediu și social.

Sistemul global de energie regenerabilă a început de ceva vreme tranziția către sursele curate, cu o încetinire în perioada pandemiei, însă de la începutul conflictului din Ucraina, autoritățile din întreaga lume, dar mai ales din Europa, și-au re-îndreptat atenția către accelerarea tranziției către energia curată.

În ce privește poticnirea evoluției surselor nepoluante în rețeaua energetică globală, experții IRENA avertizează că țările cele mai vulnerabile sunt cele cu venituri mici spre medii. Astfel, doar câteva dintre acestea primesc în prezent subvențiile necesare pentru a-și construi o rețea independentă de energie.

Așadar, oficialii IRENA susțin că va fi nevoie de un efort financiar mai mare al economiilor puternice pentru a sprijini națiunile cu venituri mici spre medii în cursa către energia regenerabilă.

Brazilia este una dintre țările din lume care beneficiază cel mai mult de energia obținută în mod sustenabil, astfel că aceasta are o cotă de peste 80% în ce privește necesarul național.

În anul 2030, dacă rata tranziției se păstrează la cote actuale, experții sunt de părere că 1.9 miliarde de oameni nu vor putea găti în mod sustenabil, iar 660 de milioane vor fi privați de accesul la energie. Tot cercetătorii sugerează faptul că acest lucru va avea efecte negative majore asupra stării de sănătate a populației respective, iar schimbările climatice se vor agrava și ele.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a declarat că „trebuie să acționăm acum pentru a proteja generațiile viitoare. Investițiile în sursele regenerabile pentru a sprijini accesul universal la energie sunt cel mai bun mod de a face acest lucru. Tehnologiile pentru gătit în mod sustenabil acasă și fluxul constant de electricitate în centrele medicale joacă un rol esențial în protejarea stării de sănătate a celor mai vulnerabile segmente de populație.”