The Guardian scrie că această tehnologie implică colectarea de energie solară folosind panouri solare montate pe sateliți, care să poată transmite energia colectată către unități special proiectate pe Pământ.

Experții de la Universitatea Cambridge ar putea fi printre primii cercetători care vor primi această finanțare, datorită dezvoltării avansate a panourilor ușoare care pot rezista radiației din spațiu. Oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra, pe de altă parte, lucrează la o tehnologie care să permită transferul energetic înapoi pe planeta noastră.

Folosind un prototip, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au reușit recent să transfere energie din spațiu către Pământ, demonstrând faptul că acest lucru este posibil. Astfel, o clădire de la campusul din Pasadena a primit electricitate produsă în spațiu pentru a-și alimenta utilitățile.

Pentru că în spațiu nu există atmosferă, oamenii de știință sugerează faptul că putem produce mai multă energie cu ajutorul razelor solare în cosmos decât pe planeta noastră. Asta înseamnă că, utilizând tehnologie eficientă pentru transfer, am putea produce mai multă electricitate astfel.

Secretarul britanic pentru siguranța energetică, Grant Shapps, a declarat că „dacă vom câștiga această cursă către spațiu, putem transforma modul în care ne vom alimenta țara și vom putea furniza electricitate mai ieftină și într-un mod continuu pentru generațiile ce vor urma.”