Reducerea cu 7% a consumului de energie, datorată creșterii eficienței, a însemnat că energia generată pe timpul iernii cu ajutorul combustibililor fosili a înregistrat o scădere de 12% comparativ cu anul 2021. Experții în energie susțin că electricitatea generată cu ajutorul gazului a înregistrat o scădere de 13%, în vreme ce centralele pe cărbuni au produs cu 11% mai puțină energie, scrie Euronews.green.

Dintre toate țările membre UE, 18 folosesc și în prezent centralele pe cărbuni, dar 15 le-au redus capacitatea de producție, inclusiv Polonia și Germania, care au contribuit la 70% din reducerea capacității energiei din cărbuni. Portugalia a înregistrat cea mai mare reducere a producției de energie prin cărbuni, întrucât a reușit să închidă ultima astfel de unitate de producție în 2021.

În general în UE, sursele regenerabile le-au depășit pe cele pe combustibili fosili pentru prima dată în istorie, așadar surse precum centralele eoliene sau panourile solare au avut o cotă de 40% în sistemul energetică, în vreme ce sursele poluante au produs 37% din necesar.

Unul dintre analiștii de la Ember, Dr. Chris Rosslowe, susține că „Europa s-a confruntat cu o iarnă dificilă, cu costuri crescute la energie și probleme legate de aprovizionare.”

Expertul a adăugat că autoritățile europene nu se pot baza pe vremea blândă sau pe cererea scăzută de energie.

România, Slovacia și Grecia s-au numărat printre țările care au reușit să-și reducă voluntar consumul de energie cu 10%, un obiectiv setat de urgență de către oficialii europeni.

Media de reducere a consumului de energie la nivelul Uniunii Europene a fost de 6.2% între noiembrie și martie, ceea ce s-a tradus în economii energetice de 12 miliarde de euro.

Deși unele eforturi de reducere a consumului de energie au fost voluntare în rândul statelor, experții spun că altele au venit din necesitate, întrucât creșterea prețurilor a forțat populația și companiile să își eficientizeze consumul.