Sistemul pe care startup-ul italian l-a implementat pe insula Sardinia, a fost conceput pentru ca bateria uriașă să poată fi integrată și cu centralele eoliene și solare și să poată stoca energia produsă pe timpul zilei pentru a putea fi folosită seara.

Momentan, o bună parte din energie este asigurată de două centrale pe bază de cărbune, însă acestea vor trebui dezactivate în următorii 3 ani pentru ca insula să se folosească doar de energie solară și eoliană, scrie Electrek.

Interesant la această baterie imensă este faptul că inginerii au creat-o folosindu-se de principiile dioxidului de carbon. În modul de încărcare al bateriei, dioxidul de carbon este extras dintr-un dom în care există sub formă gazoasă și este comprimat într-un rezervor imens, sub presiune și la temperatura ambientală. Odată comprimat, gazul se transformă în lichid. Pentru a genera electricitate, CO2-ul lichid este încălzit și transformat iar într-un gaz care alimentează o turbină și generează curent.

Puteți vedea cum funcționează sistemul propus de startup-ul italian Energy Dome în video-ul de mai jos.

Dioxidul de carbon este mereu într-un circuit închis și nu părăsește niciodată sistemul, așa cum precizează echipa startup-ului Energy Dome.

Aceștia mai spun faaptul că singurele mterialele folosite la construcția unui astfel de sistem sunt oțelul, CO2 și apa, nefiind nevoie de matriale rare preecum cobalt sau litiu.

Astfel, o baterie de acest gen ar putea fi construită și folosită peste tot în lume, chiar și în zone care nu au acces la alte surse de energie.

Deja, startup-ul italian a primit o comandă pentru construcția primei unități de 20MW-200MWh, care ar urma să fie livrată în 2023, și a semnat un contract cu o firmă italiană pentru a începe construcția de unități în Italia, Germania, Orientul Mijlociu și Africa.