Potrivit Euronews.green, cele mai mari economii ale lumii au eliberat întotdeauna cele mai multe emisii de carbon în atmosferă. De aceea, activiștii și reprezentanții guvernelor le-au cerut acestora să compenseze emisiile respective într-un mod sau altul, de exemplu prin sprijinirea națiunilor mai sărace în a-și rezolva problemele climatice.

Un studiu recent realizat de către experții de la Colegiul Dartmouth demonstrează cum pot fi utilizate datele legate de climă în instanță sau la conferințe climatice pentru negocierea taxelor impuse țărilor care eliberează o cantitate mai mare de emisii.

Echipa de cercetători a reușit să determine faptul că cele mai bogate țări din lume ar fi putut cauza pierderi economice în valoare de trilioane de dolari la nivel global din cauza încălzirii globale provenite din activitatea acestora.

De fapt, cele mai poluante zece țări din lume sunt responsabile pentru două-treimi din pierderile economice la nivel global.

Potrivit studiului, cele mai afectate țări de schimbările climatice sunt cele aflate în emisfera sudică.

Justin Mankin, unul dintre cercetătorii principali ai studiului, a declarat că „emisiile eliberate de o țară au cauzat încălzirea alteia, iar acest lucru duce la scăderea creșterii economice.”

SUA și China sunt cele mai poluante țări din lume, iar ele au cauzat pierderi economice de aproximativ 1.79 trilioane de euro la nivel global între 1990 și 2014.

„Acest studiu pune la dispoziție estimări cu valoare legală în ce privește daunele financiare suferite de anumite țări și care sunt cauzate de activitatea altora”, a adăugat Mankin.

Rusia, India și Brazilia sunt responsabile pentru daune în valoare de aproximativ 500 de miliarde de euro fiecare în aceeași perioadă.

În total, aceste cinci țări au provocat daune economice în valoare de 6 trilioane de euro, adică aproape 11% din PIB-ul global.

Temperaturile ridicate pot afecta performanța economică a unei țări în mai multe moduri, unele dintre ele fiind scăderea recoltelor sau productivitatea scăzută în general, ca efect al stresului climatic asupra populației.

Spre exemplu, studiul sugerează că SUA a cauzat Mexicului pierderi de 79 de miliarde de euro în ce privește PIB-ul țării între 1990 și 2014, în vreme ce Brazilia și India au fost mult mai afectate de către superputerea economică, cu pierderi de 308 miliarde de euro, respectiv 255 de miliarde.

Țările care în mod normal au parte de o climă mai răcoroasă au beneficiat de pe urma încălzirii globale datorită creșterii producției agricole, precum Canada, al cărui PIB a crescut cu 246 de miliarde de euro între 1990 și 2014.

Christopher Callahan, primul autor al studiului, a declarat că „posibilitatea științifică de a lega un actor specific de impactul tangibil nu a fost posibil până în prezent.”

„Acest studiu vrea să creeze o bază științifică pentru declarațiile legate de daunele climatice. Am cuantificat partea de vină a fiecărei țări în ce privește fluctuațiile veniturilor generate de schimbările climatice”, a adăugat Callahan.