Potrivit CNBC, Air Quality Life Index (AQLI) arată că, la nivel global, poluarea aerului ne scurtează tuturor existența cu aproximativ 17 miliarde de ani, iar prin reducerea poluării aerului pe întreaga planetă, speranța de viață ar crește de la 72 la 74.2 ani.

Raportul susține că fumatul reduce speranța de viață în medie cu 1.9 ani, în vreme ce alcoolul și consumul de droguri o reduc cu nouă luni.

Printre alte elemente care ne pun viața în pericol, cercetătorii au declarat că malaria reduce speranța de viață cu trei luni, iar conflictul și terorismul cu șapte zile.

Poluarea aerului este foarte periculoasă în special pentru oamenii care trăiesc în zone foarte poluate, întrucât aceștia nu pot face foarte multe lucruri pentru a se proteja de efectele ei.

„Deși este posibil să renunțăm la fumat sau să luăm măsuri de protecție împotriva bolilor, toată lumea trebuie să respire aer. Astfel, poluarea aerului afectează mai mulți oameni decât oricare dintre aceste elemente”, au declarat cercetătorii în raport.

Când vine vorba despre procentajul fiecărei materii poluante, 60% din poluarea aerului provine de la combustibilii fosili, 18% provine de la sursele naturale, precum praful, sarea de mare sau incendiile, iar 22% provine din activitățile umane.

Raportul a fost realizat de Michael Greenstone de la Universitatea Chicago și echipa sa în 2020, atunci când activitatea umană și transporturile au înregistrat scăderi din cauza lockdown-urilor.

Asia de Sud-Est simte cel mai tare efectele poluării, întrucât, iar țări precum India, Pakistan, Bangladesh și Nepal sunt printre cele mai poluate din lume. În această zonă a lumii, nivelul de poluare a crescut cu 25%.

Poluarea aerului cu particule este categorisită după mărime, iar în general, cu cât particulele sunt mai mici, cu atât ele pot ajunge mai adânc în corp. Particulele cu un diametru mai mic de 10 micrometri pot trece de firele de păr din nas și pot ajunge până în plămâni.

Particulele cu un diametru de 2.5 micrometri pot ajunge și mai adânc în corp, ajungând chiar până în sânge.

Organizația Mondială a Sănătății a publicat primele date orientative pentru poluarea aerului în 2005, atunci când a declarat că nivelul acceptabil de poluare a aerului era de mai puțin de 10 micrograme pe metru cub.

Aproape fiecare om de pe pământ este afectat de poluarea aerului

Anul trecut în septembrie, organizația a schimbat reperul la 5 micrograme pe metrul cub.

În prezent, peste 97% din populația de pe glob, adică 7.4 miliarde de oameni, trăiește în locuri unde calitatea aerului nu este mai bună decât limita de 5 micrograme pe metru cub.

Greenstone, care a fost economistul șef al Consiliului Consultanților Economici ai fostului președinte american, Barack Obama, a declarat că „acest raport reafirmă faptul că poluarea cu particule reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătate la nivel global. Totuși, vedem oportunitate pentru progres în acest sens. Poluarea aerului este o provocare pe care o putem câștiga. Are nevoie de politici suficient de bune.”

China se numără printre țările care au reușit să reducă dramatic poluarea aerului după ce a înregistrat un nivel record de poluare în 2014. Guvernul a reușit să reducă poluarea cu particule cu 39.6%.

În ciuda acestui progres, China se află în continuare peste limita admisă de OMS în ce privește poluarea aerului.

„Este important să menționăm faptul că poluarea aerului este strâns legată de schimbările climatice. Ambele provocări sunt în principal cauzate de același lucru: emisiile de combustibili fosili de la centrale, vehicule și alte surse industriale”, au declarat autorii raportului.

Poluarea aerului la nivel global

Potrivit studiului, nivelul global de poluare cu particule PM 2.5 a scăzut de la 27.7 micrograme pe metru cub la 27.5 între 2019 și 2020, ceea ce înseamnă că media globală încă este de mai bine de cinci ori mai mare decât recomandările OMS.

Cercetătorii speculează că oamenii care trăiesc în Asia de Sud-Est, care este cea mai populată zonă de pe glob, vor avea o speranță de viață mai redusă cu aproximativ cinci ani dacă nu se iau măsuri pentru a diminua poluarea în regiunea respectivă.

Totuși, unele țări au înregistrat nivele mai reduse de poluare în 2020, Indonezia fiind una dintre ele, întrucât nivelul de poluare din țară a scăzut cu 20% față de anul precedent, datorită reducerii fumului rezultat din foc.

Comparativ cu 2019, 2020 a înregistrat nivele mai reduse de poluare în Rusia, China, Germania și Japonia.

Deși unele țări au experimentat per total o creștere a poluării cu particule, anumite regiuni din țările respective ar putea înregistra scăderi o scădere a poluării aerului.

Christa Hasenkopf, director AQLI, a declarat că „în vreme ce media de poluare cu particule a crescut în India cu 2.9% față de anul precedent, Delhi a înregistrat o scădere cu aproximativ 6% în ce privește poluarea cu particule între 2019 și 2020.”

Unele dintre țările care au avut parte de o creștere a poluării aerului sunt Bangladesh, Nigeria, Pakistan și SUA.