Noul produs al companiei americane este disponibil în România din luna martie 2024 și este conceput pentru a fi utilizat atât în interior și în aer liber, cât și în parcări private.

Eaton Green Motion Home este o alegere flexibilă pentru încărcarea vehiculelor electrice la domiciliu, oferind o putere de ieșire cuprinsă între 3,7 kW și 22 kW. Livrat cu cablu sau priză standard UE de tip 2 (T2 sau T2S), puterea de ieșire a stației de încărcare Eaton Green Motion Home EV este ușor de reglat, pentru a se potrivi cu sursele de energie disponibile la locul instalării.

Partea interesantă este că aceste stații de încărcare vin chiar și cu o aplicație pe care utilizatorii o pot instala și prin intermediul căreia aceștia au acces la lucruri precum limitarea vitezei de încărcare sau setarea unui program de încărcare. Astfel, pentru demonstrația pe care ne-au oferit-o reprezentanții companiei, puterea de încărcare a fost limitată la 1,7 kW, iar încărcarea se poate seta, de exemplu, peste noapte, adică de la 10 seara la 6 dimineața, de exemplu.

Astfel, până când tu te-ai trezit și te-ai pregătit să pleci la serviciu, mașina este gata încărcată, iar încărcarea a fost oprită automat pentru a proteja bateria.

Pe lângă aceste funcții, stațiile de încărcare ale companiei sunt dotate cu sisteme de siguranță, cum ar fi cele pentru protecția împotriva supraîncărcării, supraîncălzirii sau a scurtcircuitelor.

Stația care ne-a fost prezentată a fost conectată la un vehicul Volkswagen ID.7, cu o baterie de 82 kWh, iar după aproximativ 15 minute, mașina a obținut autonomie cât pentru aproximativ 10 kilometri, dar puterea stației a fost limitată din motive de siguranță.

Puterea de încărcare, nivelul bateriei și energia recuperată sunt câteva dintre elementele care pot fi citite direct din aplicație. Stația nu are un afișaj complex, astfel că aceste detalii nu pot fi urmărite fără telefonul mobil sau fără a urca în mașină.

Totuși, atunci când este conectată la alimentare, stația Eaton Green Motion Home are un afișaj vertical în formă de riglă care se aprinde verde, iar când este conectată la un vehicul electric, afișajul devine albastru și este animat de sus în jos, pentru a indica faptul că livrează curent în baterii.

Reprezentanții Eaton ne-au comunicat că stațiile pot oferi și funcția V2G (Vehicule to Grid), prin care energia poate fi furnizată de către mașină către casă, de exemplu, dar disponibilitatea acestei funcții depinde de mașina electrică respectivă.

Eaton Green Motion home, disponibilă și cu 22 kW

Încărcarea este rapidă, chiar și la 3,7 kW, datorită tehnologiei brevetate de Eaton și Green Motion în timpul parteneriatului de cercetare și dezvoltare. Din momentul în care Eaton a achiziționat Green Motion, în anul 2021, acoperirea globală Eaton și expertiza în gestionarea energiei au fost combinate cu experiența de un deceniu a Green Motion în calitate de pionieri în încărcarea vehiculelor electrice.

Totuși, pentru cei care doresc o încărcare cât mai rapidă la curent alternativ, este disponibilă și o stație de 22 kW, însă viteza aceasta depinde foarte mult de la un vehicul electric la altul, pentru că încărcarea la curent alternativ este de obicei limitată la 11 kW, avertizează experții companiei. De altfel, încărcarea la 22 kW în curent alternativ este disponibilă doar câteva minute, pentru că reglarea curentului este făcută de un computer de bord din interiorul vehiculului electric, care se poate supraîncălzi, iar din acest motiv, va scădea rapid viteza de încărcare.

Pentru alimentările cât mai rapide, este nevoie de o stație la curent continuu, pe care Eaton o oferă. Chiar dacă este semnificativ mai scumpă și mai mare, stația de încărcare Eaton la curent continuu cu 22 kW oferă viteze susținute, pentru că alimentarea vehiculului se face direct în baterii, fără a mai fi necesară conversia făcută de computerul de bord.

Eaton a expus la eveniment și stațiile Green Motion Building, destinate sectorului business și clădirilor comerciale, care beneficiază de câteva funcții în plus, cum ar fi RFID (Radio-frequency identification). Această funcție ușurează procesul de încărcare al vehiculelor electrice în cadrul unei firme, de exemplu, unde angajații pot pur și simplu să își lege mașina la stația de încărcare și să pornească alimentarea cu ajutorul unui tag NFC, în loc să folosească aplicația.

Instalarea stației de încărcare Eaton Green Motion Home este ușoară, beneficiind de un șablon de găurire pentru a ajuta instalatorul, în timp ce designul său elegant și compact se potrivește perfect în spațiile mici. Pentru a asigura ușurință în utilizare, o serie de lumini LED arată starea și procesul sesiunii de încărcare.

„În calitate de companie specializată în gestionarea energiei, am dezvoltat stațiile de încărcare Eaton Green Motion Home pentru a fi utilizate în siguranță și în armonie cu vehiculul și casa dumneavoastră. Astfel, noul nostru produs devine cea mai bună alegere ca parte a strategiei de management a energiei la domiciliu, fiind dezvoltat pentru a funcționa într-o manieră simplă și rapidă”, a declarat Gabriel Tache, General Manager Eaton Electric România.

Stațiile Eaton Green Motion Home AC pot fi instalate sub formă de stâlp sau suspendate de un plafon, în funcție de locul unde sunt amplasate, însă cele la curent continuu nu pot fi implementate decât pe pământ, date fiind dimensiunea și complexitatea lor crescute.

Eaton este o companie de management intelligent al energiei, dedicată îmbunătățirii calității vieții și protejării mediului pentru oamenii de pretutindeni. Ne ghidăm după angajamentul nostru de a face afaceri corect, de a opera în mod durabil și de a ne ajuta clienții să gestioneze energia ─ astăzi și în viitor. Valorificând tendințele globale de creștere ale electrificării și digitalizării, accelerăm tranziția planetei către energia regenerabilă, ajutând la rezolvarea celor mai urgente provocări de management al energiei din lume și făcând ceea ce este mai bun pentru părțile interesate și pentru întreaga societate.

Fondată în 1911, Eaton a fost listată la NYSE de aproape un secol. Am raportat venituri de 19,6 miliarde USD în 2021 și deservim clienți din peste 170 de țări.