Euronews.green scrie că o echipă de cercetători din cadrul Universității Politehnice din Catalonia (UPC) au descoperit o alternativă care ne poate ajuta să maximizăm producția panourilor solare și pe care o putem folosi în loc de baterii. Profesorul și cercetătorul principal în cadrul proiectului Kasper Moth-Poulsen a declarat că „am demonstrat că este posibil să creștem eficiența și să adăugăm stocare direct în cadrul sistemelor fotovoltaice.”

Moth-Poulsen a lucrat în cadrul Universității Tehnice Chalmers din Gotheborg când a prezentat un dispozitiv numit MOST, care înseamnă sistem energetic molecular cu energie termică de la soare, care poate stoca energia până la 18 ani. Soluția a fost acum combinată cu celule fotovoltaice pentru a stoca energia produsă cu ajutorul razelor soarelui fără a fi nevoie de baterii. În schimb, soluția folosește materiale disponibile din abundență, carbon, hidrogen și azot, care își schimbă forma odată intrate în contact cu soarele.

Un alt avantaj important pe care această tehnologie îl oferă panourilor solare este că le răcește, astfel că eficiența de producție și stocare energetică este mai bună. Deci, teoretic, putem produce și stoca mai multă energie în același timp.

În laborator, eficiența de stocare a acestui sistem a fost de 2.3%, comparativ cu 1.1% cât este în mod normal la sistemele tradiționale. „Dacă vom continua dezvoltarea, ar putea fi posibil să venim cu un produs prin care să putem moderniza instalațiile solare existente”, precizează profesorul.