Aflat la a treia ediție, „Deschidem școala” este dedicat copiilor din mediile vulnerabile, cu risc de abandon școlar sau care au avut întreruperi în procesul de învățare și au suferit pierderi școlare importante.

Conform datelor oficiale, la Evaluarea Națională de anul trecut, ponderea elevilor din mediul rural care au luat note sub 5 este de trei ori mai mare decât în mediul urban. Totodată, 70% dintre copiii de la sate au avut medii sub 7, procentul celor cu medii între 9 și 10 fiind de doar 4,5%. Mai mult, procentul abandonului școlar este în prezent, în România, de 15,6%, cel mai mare procent fiind în mediul rural, unde 26% dintre elevi nu mai vin la cursuri.

Proiectul educațional „Deschidem școala” este gândit în jurul a 3 direcții de acțiune: digitalizarea școlilor vizate, predarea materiei printr-o metodă accelerată incluzivă, consiliere psihologică.

Cele 16 școli cuprinse în ediția din acest an a proiectului sunt dotate cu echipamente tehnice performante (tablă interactivă, videoproiector, laptop, sistem audio), care fac predarea materiei mult mai atractivă și mai eficientă pentru elevi. De asemenea, copiii beneficiari primesc seturi de rechizite care să-i ajute în procesul de asimilare a informațiilor. În paralel cu învățarea materiei, aceștia au parte și de consiliere psihologică, în perspectiva reducerii absenteismului și a abandonului școlar.

În ultimii doi ani au primit sprijin 1.600 de copii

„Deschidem școala” a ajuns la a treia ediție, după ce, în 2021 și 2022, peste 1.600 de elevi din 8 județe din sud-estul țării au beneficiat de 1.580 de ore de recuperare și consolidare a materiei la Limba Română și Matematică, precum și de sprijin psihologic și emoțional, în urma desfășurării a peste 80 de ore de consiliere școlară. 31 de săli de clasă au fost echipate digital. Una dintre schimbările importante generate, în urma implementării proiectului, este creșterea mediilor (notele elevilor beneficiari au crescut cu 2 până la 3 puncte), mai puține note sub 5, apariția notelor de 9 și 10.

Elevii beneficiari au fost ascultați și îndrumați de consilierii școlari, au realizat împreună experimente și activități de învățare diferențiate. Sprijinul a venit după ce, în cele mai multe dintre cazuri, s-a constatat că elevii se confruntă cu probleme familiale, bullying și chiar depresie ori se simt descurajați și consideră că toată lumea le accentuează lipsurile fără să le vadă micile reușite.

„La Kaufland, credem că educația este cheia dezvoltării unei comunități și una dintre cele mai importante investiții pentru viitor. Prin continuarea proiectului «Deschidem școala», vom putea ajuta și mai mulți copii din medii vulnerabile să își continue studiile și să își dezvolte abilitățile necesare pentru a-și urma visurile. Nu există satisfacție mai mare decât aceea de a-i oferi unui copil o șansă în plus la viitorul strălucit pe care îl merită”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Misiunea Asociației pentru Responsabilitate Socială PLAN B este crearea și implementarea de soluții concrete și durabile care să genereze o educație eficientă, de calitate și incluzivă, potrivită tuturor copiilor și tinerilor din România. Proiectele de responsabilitate socială inițiate de PLAN B, din 2016, sunt centrate în jurul a 3 Direcții: Informare, educație și integrare sociale, Sănătate, mediu și Calitatea Vieții și Intervenții în situații de urgență.

„Prin proiectul «Deschidem școala» ne dorim să creștem accesul copiilor din mediul rural la educație de calitate și să reducem decalajul de pregătire față de elevii din mediul urban. Rezultatele obținute în primele două ediții ne-au încurajat să continuăm și în acest an și să ajungem la alți beneficiari din comunități vulnerabile. Vizăm, la fel ca și până acum, dezvoltarea interesului pentru participarea activă la lecții, diminuarea absenteismului, însușirea de cunoștințe și recuperarea lacunelor școlare”, a declarat Raluca Costache, Project Manager Asociația PLAN B.

Școlile în care se va desfășura proiectul

Instituțiile de învățământ în care se desfășoară a treia a proiectului „Deschidem școala” sunt:

 • Școala Gimnazială nr. 1 din localitatea Malu Spart;
 • Școala Generală „Sfinții Voievozi” din localitatea Bragadiru;
 • Școala Gimnazială Grojdibodu din localitatea Grojdibodu – județul Olt;
 • Școala Gimnazială Castranova din localitatea Castranova – județul Dolj;
 • Școala Gimnazială din localitatea Piscuri, Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” din localitatea Lelești – județul Gorj;
 • Școala Gimnazială Eșelnița din localitatea Eșelnița;
 • Școala Gimnazială „Dr. Ion Sîrbu” din localitatea Eftimie Murgu;
 • Școala Gimnazială „Iuliu Birou” din localitatea Ticvaniu Mare – județul Caraș-Severin;
 • Școala Gimnazială Jiana din localitatea Jiana – județul Mehedinți;
 • Școala Gimnazială Rojiște din localitatea Rojiște;
 • Școala Gimnazială Orlea din localitatea Orlea;
 • Școala Gimnazială nr.1 din localitatea Hârtiești, Școala Gimnazială nr.1 din localitatea Vulturești – județul Argeș;
 • Școala Gimnazială Călinești din localitatea Călinești – județul Teleorman;
 • Școala Gimnazială „Constantin Stăncescu” din localitatea Răsuceni – județul Giurgiu.