Un nou început pentru cele două companii în 2025

În luna februarie, cele două startup-uri au anunțat în cadrul unei conferințe de presă, că vor fuziona și își vor concentra eforturile de salvare a alimentelor într-o direcție comună. Așadar, va fi o singură aplicație care va prelua toți utilizatorii și partenerii, dar cum rămâne cu investitorii, acționarii și echipele de management, cât și cu angajații?

Grégoire și Kirill ne-au spus că fuziunea celor două companii este un proces de durată, care se va întinde pe cel puțin câteva săptămâni, dar și că toți cei care s-au implicat până acum în acest proces vor rămâne alături în cadrul noii entități, al cărui nume nu a fost făcut public pentru moment. Deci, toți angajații, investitorii, partenerii și acționarii vor rămâne, cel mai probabil, alături de Munch și Bonapp pentru a combate risipa alimentară.

Atât Bonapp, cât și Munch vin cu expertiză și deschidere în piață, ambele elemente fiind valoroase, iar fiecare companie are un as în mânecă.

Grégoire spune că avantajul pe care Bonapp îl aduce în această fuziune este deschiderea în piață, fiind o companie mai bine cunoscută pe piața din România, în vreme ce Munch vine cu o aplicație mai bine pusă la punct, astfel că noua aplicație, ce ar putea fi lansată pe 1 martie, va fi mai ușor de folosit și mai eficientă, atât pentru utilizatori, cât și pentru parteneri.

Un scop comun cu aceeași viziune

Poate cel mai important factor care a contribuit la această fuziune a activităților este faptul că ambele companii au o viziune comună în ce privește misiunea lor, anume reducerea risipei alimentare.

„Este vorba despre viziunea strategică, îi avem pe ei (n. red. Munch) care sunt foarte puternic dezvoltați pe trei piețe, Ungaria, Slovacia și Cehia, și noi care ne-am dezvoltat foarte bine aici, în România. Ne-am gândit că este o oportunitate bună să ne unim forțele pentru a deveni lideri regionali”, spune cofondatorul Bonapp.eco.

„La Munch avem backgroundul internațional, avem procesele, o echipă de dezvoltare și fondurile în spate, în vreme ce Bonapp are o expertiză locală foarte bună, o rețea locală de parteneri solidă și un brand bine-cunoscut în România”, precizează Kirill Perepelica.

Eforturile celor două companii au avut un impact important și pe plan local, pentru că după cum precizează reprezentanții, oamenii au început să devină mai conștienți de măsurile anti risipă, iar autoritățile și partenerii se implică mai mult în aceste demersuri. Kirill mai spune că folosind aceste aplicații, oamenii se gândesc nu doar la avantajul economic, ci și la modul în care pot transforma alimentele în resurse valoroase.

O rețea mai puternică de parteneri

Poate una dintre cele mai mari întrebări a fost cea legată de investitorii și partenerii celor două companii și cum privesc aceștia noua fuziune. Vestea bună aici este că toți partenerii, managementul și angajații vor rămâne alături de Munch și Bonapp, iar asta aduce cu sine mai multe beneficii.

Primul este legat de partenerii celor două companii, care vor fi transferați în noua aplicație, iar astfel, clienții vor avea beneficiul unei plaje mai mari de produse din care pot alege, în vreme ce partenerii își vor vinde mai repede alimentele.

„Ambiția noastră este să lucrăm cu toți retailerii importanți, toate business-urile HoReCa și cu toate IMM-urile din aceste industrii. Trebuie să ne maximizăm amprenta, iar printre parteneri se numără și benzinăriile”, spune Grégoire.

Două dintre lanțurile hoteliere cu care Bonapp colaborează în prezent pentru salvarea alimentelor sunt ibis și Pullman, însă cele două startup-uri vizează și alte unități de cazare care să se alinieze misiunii.

Se retrag investitorii?

Printre investitorii Bonapp se numără Roca X și Early Game Ventures, iar Munch vine din spate cu propriile sale fonduri și investitori, deci cum se vor împăca toate acestea în noua companie? Reprezentanții Munch și Bonapp au transmis pentru Green Start-Up că toți investitorii vor rămâne alături de noua companie și o vor susține mai departe.

„Investitorii nu s-au retras, deci fondurile care ne-au sprijinit vor rămâne în continuare implicate în business, cred în continuare în ceea ce facem și vor să fie alături de noi pe termen lung”, asigură Grégoire Vigroux.

Într-un comunicat de presă, investitorii din cadrul Early Game Ventures au confirmat că vor continua să investească în noua entitate.

„Alianța cu un lider de anvergură într-un moment în care domeniul combaterii risipei alimentare trece printr-o perioadă de consolidare la nivel global este o veste foarte bună atât pentru Bonapp, cât și pentru ecosistemul de startup-uri din România. Rolul nostru ca fond în viața companiilor în care investim este nu doar de a le furniza finanțare sau a participa la runde sindicalizate, dar și de a le sprijini ulterior să facă pașii cei mai potriviți către un alt capitol din viața lor”, a declarat Cristian Munteanu, Managing Partner Early Game Ventures, fond care a participat la runda de finanțare seed anunțată de Bonapp.eco la începutul anului 2022, la doar două luni de la lansarea aplicației.

Totodată, cofondatorul Bonapp va rămâne în continuare implicat cel puțin la fel de mult ca și până acum în afacere, alături Kirill și ambele echipe, pe măsură ce aplicația va continua să se extindă.

O creștere a numărului de clienți de până la trei ori

O parte importantă a acestui demers este creșterea pe care Bonapp și Munch o pot avea împreună față de dezvoltarea lor separată. Kirill spune că o creștere a numărului de utilizatori va fi vizibilă abia după ce fuziunea este completă și după ce aplicația va fi complet dezvoltată și lansată. Totuși, estimările lui indică o creștere YoY (year-over-year) de două, până la trei ori, a numărului de utilizatori din România pentru viitoarea aplicație.

În următoarea perioadă, cele două companii vor lucra la integrarea ambelor echipe, la dezvoltarea noii aplicații, dar și la extinderea și noile piețe vizate pentru anul 2025, respectiv Bulgaria, Grecia, Croația și Slovenia.

De asemenea, pentru că Munch are deja experiență în colaborarea cu Băncile de Alimente din Ungaria, compania vrea să folosească expertiza acumulată în țara respectivă pentru a replica proiectele și în România, lucru care ar ajuta și mai mult la reducerea risipei alimentare.

Impactul Bonapp și Munch din România până în prezent

Cele două companii au avut un impact major asupra reducerii risipei alimentare la noi în țară și au deja rezultate nu doar în România, ci și în țările vecine. Astfel, de la lansarea sa în noiembrie 2021 și până în octombrie 2024, Bonapp a reușit să salveze 450 de tone de alimente de la risipă, iar tot anul trecut, aplicația număra peste 350.000 de clienți și 1.200 de comercianți din toată țara.

De cealaltă parte, Munch a venit pe piața din România ceva mai târziu, în 2024, însă echipa are ceva mai multă experiență, fiindcă au lansat aplicația pentru prima dată în Ungaria în anul 2020, după care s-au extins în Cehia și Slovacia. Comparativ cu momentul în care s-a lansat, Munch a demonstrat o creștere de 40% până în decembrie 2024 și a ajuns la 180 de parteneri din 291 de locații, în București și Iași. De la lansare, Munch a reușit să salveze 7,5 de tone de produse alimentare la noi în țară.

Risipa alimentară, o problemă în țara noastră

În România, conform statisticilor Uniunii Europene, sunt aruncate anual aproximativ 2,55 milioane de tone de alimente. Acest lucru este în special evident în perioada sărbătorilor de iarnă, când producția alimentară și implicit risipa crește. Munch a oferit încă de la început o soluție pentru această problemă, pentru că utilizatorii pot achiziționa surplusul de alimente de la restaurante, brutării și supermarketuri la prețuri reduse, evitând risipa și sprijinind un stil de viață sustenabil.

În România, Rețeaua Națională a Băncilor pentru Alimente a salvat de la risipă peste 25.000 tone de alimente, în valoare de peste 292.000.000 lei, transformându-le în aproximativ 50.572.730 de porții de hrană pentru 290.841 persoane aflate în dificultate.