Anunțul a fost făcut de către reprezentanții celor două companii în cadrul unui eveniment orgnaizat în București. Printre partenerii din România se numără Penny România, Starbucks sau Fornetti.

Cele două companii își vor integra platformele, echipele și operațiunile pentru a oferi clienților o experiență integrată. Cele două startup-uri vor anunța pe parcurs cum se va desfășura acest proces și sub ce nume va funcționa noua companie integrată. Pentru anul 2025, Munch și Bonapp vizează expansiunea către noi piețe, cum ar fi Bulgaria, Croația, Grecia sau Slovenia.

O nouă aplicație cu un nou design ar putea fi lansată pe 1 martie, care va fi bazată pe tehnologiile celor de la Munch.

Munch deja colaborează cu Băncile de Alimente din Ungaria, iar compania va urmări astfel de oportunități și pentru România, astfel încât să ajute persoanele vulnerabile.

Două aplicații cu impact uriaș în regiune

Impactul pe care Bonapp l-a avut la lansare a fost unul semnificativ în țara noastră, astfel că încă de la lansarea aplicației în luna noiembrie 2021 și până în octombrie 2024, datele colectate de echipa Bonapp au arătat că au fost salvate cel puțin 450 tone de alimente. În luna octombrie a anului trecut, platforma Bonapp era utilizată lunar de 1.200 de comercianți din București, Cluj, Iași și Timișoara, și mai bine de 350.000 de clienți la nivel național, urmând să continue extinderea parteneriatelor în cât mai multe orașe ale țării.

De cealaltă parte, Munch este o aplicație cu mai multă experiență, fiind lansată în Ungaria în anul 2020 de către Botond Zsoldos, Bence Zwecker, Albert Wettstein și Kirill Perepelica. Startup-ul a ajuns pe piața din România abia anul trecut, în urma unei investiții Series A. Chiar dacă a ajuns mai târziu pe piața de la noi din țară, Munch a demonstrat că românii fac tranziția către un stil de viață mai sustenabil și a demonstrat o creștere de 40% până în decembrie 2024, ajungând la 180 de parteneri și 291 de locații, în București și Iași. De la lansare, Munch a reușit să salveze 7,5 de tone de produse alimentare.

Până la finalul anului trecut, numărul de descărcări ale aplicației au crescut de la 10.000 la 75.000, iar reducerile cuprinse între 50 și 75% se aplicau pentru produse comercializate de restaurante și magazine.

În prezent, potrivit Munch și Bonapp, 40% din bugetul unei familii din România este alocat cumpărării alimentelor, în contextul în care în UE sunt generate anual circa 132 de kilograme de deșeuri alimentare per locuitor.