Dan Jørgensen, ministrul Climei, Energiei și Utilităților a declarat că Danemarca și Europa „trebuie să devină independente de combustibilii fosili din Rusia cât mai repede cu putință.”

Potrivit ZME Science, țara va trebui să „crească masiv” implementarea de energie regenerabilă, atât pe țărm, cât și pe mare.

Angajamentul Danemarcei față de energia regenerabilă face referire în principiu la energia eoliană, întrucât aceasta a constituit aproximativ 50% din totalul producției energetice în 2021, urmată de bioenergie și de combustibili fosili.

Pentru a limita utilizarea de combustibili fosili, Danemarca vrea să suplimenteze producția de energie electrică prin ferme de energie eoliană poziționate pe mare.

Întrucât aceste insule producătoare de energie pot fi poziționate departe de coastă, ele pot distribui mai ușor energia produsă către mai multe țări.

Planul din prezent al țării include dezvoltarea a două insule, una dintre ele aflându-se în Marea Nordului, care la început va avea o capacitate de 3 gigawați (GW), urmând ca apoi să crească capacitatea de producție la 10GW.

Turbinele care vor fi instalate vor fi mai mari decât cele din prezent și vor putea fi amplasate mai departe pe mare, astfel încât să fie mai eficiente și să poată produce mai multă energie.

A doua insulă va fi construită în Marea Baltică, mai exact pe insula Bornholm, iar energia produsă va ajunge cu ajutorul rețelei de electrificare în Danemarca și în alte țări vecine.

Capacitatea totală a acestei insule va fi de 2GW, suficient pentru a alimenta aproximativ două milioane de locuințe.

Energinet, compania care se va ocupa de acest proiect, a demarat deja niște studii preliminare pentru a determina cele mai bune zone din Bornholm și Marea Nordică unde vor putea fi implementate aceste ferme, astfel încât ele să aibă cel mai mic impact posibil asupra mediului înconjurător.

Danemarca este una dintre țările care a acumulat ceva experiență în ce privește producția de energie eoliană cu ajutorul centralelor pe mare, prima fermă de centrale eoliene pe mare a Danemarcei fiind pusă în funcțiune în 1991.