Industria modei este responsabilă pentru mai mult de o cincime din poluarea mondială, adică 300 de milioane de tone de plastic și 1.3 miliarde de barili de petrol anual, spune Fashion Innovation.
Moda fast fashion este una dintre principalii factori care duc la această cantitate enormă de poluanți, din cauza calității proaste și a producerii în masă a pieselor vestimentare, care își pierd valoarea rapid și care ajung să fie înlocuite și aruncate tot mai des.
Sigur te-ai plimbat printr-un magazin de fast fashion, nesigur asupra unei piese vestimentare. Am nevoie de ea? Să o cumpăr pe asta, chiar dacă mai am una de altă culoare? E la reducere acum, ar trebui să o cumpăr cât e prețul mic?
Fiind din ce în ce mai greu să navigăm raioanele cu haine, venim în ajutor cu un concept simplu și un nou set de întrebări care să te ajute în a face cumpărături mai sustenabile: cumpărăturile minimaliste.
Ce este moda minimalistă
Inspirată de cultura minimalistă, moda cu același nume este un stil de a cumpără și gestiona haine, care ne încurajează să gândim critic și să nu cumpărăm mai mult decât avem nevoie.
Cultura de fast fashion încurajează achiziționarea a cât mai multe piese unice, sortimente și varietăți de haine care sunt la modă și te încurajează să ții pasul cu trendurile și esteticile noi care apar din ce în ce mai des. Printre probleme care pot să apară la nivel mintal, cum ar fi nevoia de a aparține și presiunea de a da fit in, industria încurajează practici care dăunează mediului înconjurător.
Studiile arată că producția de haine noi consumă resurse uriașe, iar fast fashion-ul accelerează această problemă. De exemplu, pentru a produce un tricou din bumbac sunt necesari 2.700 de litri de apă, iar pentru o pereche de blugi, peste 7.500 de litri, ne-a explicat Mădălina Corciu, PR & CSR Manager Humana People to People România, o afacere cu peste 40 de magazine second hand în România.
”Un alt aspect îngrijorător este poluarea cu microplastice, cauzată de materialele sintetice, din cauza cărora peste 500.000 de tone de microfibre ajung anual în oceane. Pe lângă aceste probleme, 85% din hainele produse anual fie ajung în gropile de gunoi, fie sunt incinerate, fapt ce afectează mediul înconjurător.”
Cum să gândesc când vreau să cumpăr o haină
Pentru a reduce riscul de supraconsum și de a participa activ la o industrie care să hrănește cu cumpărături impulsive, există câteva întrebări esențiale pe care să ți le pui când te trezești că dezbați dacă să cumperi o piesă vestimentară sau nu: Am nevoie de ea? Am alte haine cu care pot să port asta? Există o haină pe care deja o am pe care pot să o port în loc de asta?
Ce este esențial este să te asigur că cumperi ceva pentru că ai nevoie și pentru că va fi folosită de suficiente ori încât să merite achiziția și să nu te lași păcălit de prețurile reduse. Uneori, moda minimalistă este despre a cumpăra mai puțin la o calitate superioară, nu despre a ieși mai ieftin dintr-o sesiune de cumpărături.
”Calitatea articolelor trebuie să primeze la achiziție, atât pentru a ne asigura că acestea ne pot oferi atât o experiență plăcută de purtare, cât și pentru rezistență în timp. Ar trebui să luăm de asemenea în calcul valorile brandului de la care dorim să cumpărăm, eforturile acestuia de a fi mai responsabil,” ne spune Diana Enachescu, Tressori Space, platformă unde poți achiziționa sau vinde piese vestimentare second hand, la prețuri stabilite de tine.
Conceptul de Capsule Wardrobe
O altă unealtă care te poate ajuta este conceptul de Capsule Wardrobe, care constă într-o colecție de haine bine curate care pot fi folosite într-o gamă variată de outfit-uri. Astfel, maximizezi potențialul hainelor pe care le ai și te asiguri că le folosești de cât mai multe ori, fără să pară repetitiv.
Conceptul de Capsule Wardrobe datează încă din 1970, conform Modern Minimalism. Acesta are originea în Londra, într-un boutique numit Wardrobe. Susie Faux, proprietara magazinului, a descris conceptul ca o mini-garderobă care să conțină piese timeless, esențiale, pe care le poți folosi alături de alte câteva piese sezoniere.
Printre beneficiile unei astfel de capsule se numără timpul și banii salvați, faptul că este o alternativă mai sustenabilă, care îți permite să te focusezi pe calitate peste cantitate.
Cum te poți apuca de propria capsulă? Începe cu câteva piese de bază, în culori neutre, pentru a te asigura că le poți amesteca și combina cât mai mult, și dacă îți plac culorile și modelele vibrante, poți adăuga câteva piese centrale (o piesă care să fie pata de culoare centrală a outfit-ului tău).
Experimentează și nu te concentra prea tare pe un număr fix de piese. Scopul nu este să te simți constrâns, ci să ai versatilitatea necesară pentru a nu te lăsa atras de supraconsum.
Comentezi?