Potrivit Interesting Engineering, AspiraDAC va folosi dispozitivul inovator în Australia pentru a sechestra emisiile de carbon.

Primul client care va folosi soluția de captare a carbonului alimentată de panouri solare este compania de servicii financiare Stripe.

Stripe a cumpărat dispozitivul cu ajutorul Frontier, un parteneriat realizat de Alphabet, Meta și Shopify.

AspiraDAC vrea să instaleze 180 de astfel de dispozitive pentru a capta aproximativ 500 de tone de dioxid de carbon până în 2027 la prețul de 1.000 de dolari pe tonă.

Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au ajutat la dezvoltarea acestui sistem.

El funcționează ca un burete, astfel că trage aer din atmosferă, iar carbonul rămâne prins în filtre, în vreme ce aerul curat trece mai departe.

În viitor AspiraDAC plănuiește să capteze, să transporte și să depoziteze dioxid de carbon la 20 de dolari pe tonă.

Julian Turecek, director executiv la AspiraDAC, a declarat că „ceea ce Frontier vede în AspiraDAC este un potențial enorm în ce privește dezvoltările tehnologice care pot fi scalate în sectorul de îndepărtare a carbonului din atmosferă.”

”Potențialul abundent de energie solară al Australiei face ca țara să fie locația perfectă pentru DAC, iar cu ajutorul panourilor solare, dispozitivul poate funcționa independent de sursele tradiționale de energie. În plus, natura compactă a dispozitivelor DAC presupune faptul că, folosind mai puțin de 90% din terenul pentru proiectele de reîmpădurire, ele pot sechestra o cantitate echivalentă de emisii de carbon”, a adăugat Turecek.