Potrivit CNN, aceștia sunt creația unui start-up britanic numit SolarBotanic Trees, care a proiectat structurile inspirate din natură în ideea de a ajuta șoferii să facă tranziția către vehicule cu energie curată. Echipa vrea acum să construiască primul prototip, cu intenția de a începe producția primelor unități la scară largă înainte de finalul acestui an.

Chris Shelley, CEO-ul SolarBotanic Trees, a declarat că „este o lipsă acută de infrastructură de încărcare în țară, deci vrem să ajutăm furnizorii de stații de încărcare în acest sens”, adăugând că 200 de copaci solari au fost deja comandați de o companie din domeniu.

Cu un preț per unitate de 22.000-30.000 de dolari, soluția oferită de SolarBotanic Trees va fi semnificativ mai costisitoare decât alte alternative de pe piață și vor putea produce cinci kilowați de energie pe oră. Asta înseamnă că o mașină electrică cu o baterie de 50kWh ar putea avea nevoie de până la 8 ore pentru alimentare completă. Astfel, sistemul este mai degrabă gândit pentru momentele în care vehiculul este staționat pe o perioadă mai lungă, cum ar fi la sesiunile de cumpărături sau atunci când proprietarul merge la un film.

CEO-ul SolarBotanic Trees a declarat că o versiune mai puțin puternică, de 3.2 kilowați, ar putea fi disponibilă la un preț de 12.000-18.000 USD, iar aceasta ar fi potrivită pentru proiecte mai puțin consumatoare de energie, cum ar fi iluminarea panourilor publicitare sau pentru alimentarea becurilor cu LED-uri.

Până în 2025, compania vrea să construiască 1.000 de stații de încărcare pe an, iar în primă fază, va acoperi piața de stații de încărcare din Marea Britanie, înainte de a se extinde către Europa și SUA.

Sursă foto: SolarBotanic Trees