Aflat la cea de-a doua ediție, Climate Change Summit, devenit deja eveniment de referință în regiune pentru inovatori, antreprenori, cercetători, reprezentanți ai asociațiilor patronale și de business sau ai societății civile, precum și oficiali guvernamentali și din administrația publică, a adus în atenția publică subiecte precum viitorul economiei circulare, finanțelor, agriculturii, protejării vieții sălbatice sau a comunităților locale.

”Soluțiile pentru problemele complexe legate de schimbările climatice necesită implicarea tuturor părților. Ne onorează că toate aceste grupuri au fost reprezentate și la cea de-a doua ediție a Climate Change Summit - autorități centrale și locale, comunități civice și de afaceri, experți și antreprenori. Viitorul nostru depinde de colaborare și determinare, și ne bucurăm că putem facilita acest dialog”, declară Ciprian Stănescu, Președinte al Social Innovation Solutions.

Agenda primei zile a summitului a abordat subiecte precum acțiunile climatice, economia circulară, proiecte centrate pe natură, sustenabilitatea în industria textilă și cea alimentară, dar și în agricultură și urbanism.

Expert în domeniul economiei climatice și al finanțelor durabile, Ingmar Jurgens a explicat cum poate economia să devină sustenabilă, finalizându-și prezentarea cu o concluzie optimistă: „Avem nevoie de cooperare, agilitate și sprijin. Avem nevoie de cooperare pentru că trebuie să învățăm unii de la alții, avem nevoie de agilitate pentru a ne focusa, a încerca, a face greșeli și a lucra împreună, iar la finalul zilei trebuie să-i convingem pe toți să aibă același obiectiv. Avem nevoie de know-how și capacitatea de a construi un ecosistem care să funcționeze în noua realitate.”

Despre rolul directoratului general pentru acțiuni climatice din cadrul Comisiei Europene, dar și despre viitorul acestuia, a vorbit Elina Bardram, Director pentru „Adaptare & Reziliență, Comunicare și Relații cu Societatea Civilă”, care a subliniat importanța a trei forțe „care se aplică și factorilor de decizie politică, dar și nouă, cetățenilor simpli. În vremea dezinformării și a defetismului, vom supraviețui doar dacă avem colaborare, curaj și compasiune față de cei mai puțin pregătiți din Europa, dar și față de partenerii noștri globali pe care trebuie să-i ajutăm să meargă înainte”.

Georgia Elliott-Smith, consultant în sustenabilitate, activistă de mediu și speaker profesionist, a vorbit despre ce reprezintă de fapt sustenabilitatea și cum ar trebui ea să fie responsabilitatea tuturor: „În primul rând, avem o problemă a modului în care definim termenul de sustenabilitate, el devenind mai degrabă un mod de spune „managementul mediului”. Dar nu despre asta este vorba. Sustenabilitatea este de fapt modul în care poți susține o întreprindere de succes pe termen lung. Iar asta înseamnă că trebuie să iei în calcul inclusiv problemele de mediu, dar nu înseamnă doar asta.”

Ed Gillespie, futurolog, scriitor, speaker inspirațional și co-fondator Futerra a vorbit despre viitorul acțiunilor climatice, iar în cadrul prezentării sale a subliniat faptul că întrebarea pe care ne-o adresează de fapt viitorul este: „Cât de fierbinte vom permite Pământului să devină? Știm care sunt consecințele inacțiunii noastre: cu cât temperatura crește, cu atât fenomenele meteorologice devin mai violente și cu cât Pământul devine mai fierbinte, cu atât noi devenim mai violenți. Și nu cred că este despre a ne salva planeta. Planeta nu are nevoie să fie salvată sau schimbată. Ea are nevoie să fie iubită și apreciată pentru toate minunățiile pe care ni le oferă. Așa că este vorba despre potențialul nostru colectiv, este vorba despre viitorul copiilor noștri și mai este despre propria noastră stabilitate și libertate.”

Schimbările climatice: provocare globală cu soluții locale

În cadrul summitului, Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului, și Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov, au devenit ambii semnatari ai Memorandumul pentru Aer Curat, Sănătate și Viitor, prin crearea Centurii Verzi București-Ilfov, parte a Platformei Civice Împreună pentru Centura Verde, co-fondată de alpinistul de înaltă altitudine Alex Găvan și Florin Stoican, directorul geoparcului „Oltenia de sub munte”, acesta fiind una dintre soluțiile propuse de societatea civilă pentru combaterea poluării dramatice care afectează sănătatea locuitorilor Bucureștiului și a zonelor limitrofe.

Un alt subiect de interes local a fost și ecosistemul energetic sustenabil pe care România vrea să-l construiască, iar Sebastian Burduja, Ministru al Energiei, a declarat că țara noastră se află într-un punct optim pentru a beneficia de revoluția energetică: „Avem la Ministerul Energiei un buget de investit de 18 miliarde de euro. Cred că este cea mai mare sumă de bani pe care orice minister din România o are la dispoziţie pentru a o direcţiona către proiecte noi, spre investiţii, către piaţa privată”. Mai mult decât atât, acesta a anunțat că „numărul prosumatorilor în România este așteptat să crească în următorii doi ani până la 236.000, iar până în 2030 să depășească 350.000”.

În cea de-a doua zi a Climate Change Summit, care a însumat 20 de evenimente în diferite locuri din oraș - conferințe în 5 universități, workshopuri, mese rotunde, discuții și grupuri de lucru la Parlament, Guvern, Ministerul Mediului și Comisia Europeană - s-a vorbit despre start-up-uri verzi, reziliență climatică, schimbări climatice și inteligența artificială, tranziție energetică, practici de agricultură sustenabilă, securitatea alimentară, finanțări sustenabile, rolul autorităților centrale și locale în atingerea obiectivelor SDG6, antreprenoriat sustenabil, oportunități de economie circulară, politici de mediu, cercetare și dezvoltare în tehnologii energetice, dar și despre literatură, storytelling sau implicarea tinerilor în acțiuni de combatere a schimbărilor climatice.

827.000 de spectatori din întreaga lume au urmărit transmisiunea live de pe contul de Twitter al platformei partenere We Don’t Have Time.