Potrivit Politico, reprezentanții Comisiei Europene au propus mai multe soluții pentru modul în care evenimentele care se petrec în prezent în Europa de Est vor afecta producția de alimente.

Ele au rolul de a proteja atât fermierii, cât și consumatorii din Uniunea Europeană, de creșterea prețurilor și disponibilitatea limitată a alimentelor.

Vladis Dombrovskis, comisar european pentru comerț, a declarat că „agresivitatea Rusiei nu înseamnă doar o scădere a numărului de alimente pentru populația Ucrainei. Înseamnă perturbări ale lanțului de aprovizionare care vor afecta întreaga lume.”

Deși lanțul de aprovizionare din UE nu este afectat, creșterea inflației va scădea puterea de cumpărare a alimentelor în țările mai sărace din Uniune.

Alte părți ale lumii suferă și mai mult de pe urma actualei situații, cum ar fi Africa și Orientul Mijlociu, regiuni care se bazau destul de mult pe resurse alimentare ce veneau din Ucraina și Rusia.

Tratatul Verde ia, deocamdată, o pauză

Comisia a pus presiune pe guvernele țărilor UE să adopte o producție de alimente mai sustenabilă, însă au decis să renunțe la aceste presiuni momentan, pentru a permite creșterea producției în favoarea unor reglementări de mediu.

Asta înseamnă că fermierii vor continua să primească finanțările pentru sustenabilitate, în vreme ce pot planta orice culturi își doresc pe patru milioane de hectare de teren care nu ar mai fi trebuit lucrat o perioadă.

Fermierii pot planta culturi pentru a hrăni animalele sau pentru a hrăni populația, iar dimensiunea totală a terenurilor este similară cu cea a Olandei.

De asemenea, Comisia i-a încurajat pe fermieri să renunțe la plantarea de recolte care ar fi urmat să fie transformate în combustibili bio și să se concentreze momentan pe producția de hrană pentru animale și oameni.

Marilda Dhaskali, reprezentant pentru politica agricolă al ONG-ului Birdlife, a declarat că „plantarea pământului care era scutit temporar de practici agricole va implica folosirea unor cantități mai mari de fertilizanți și pesticide, ceea ce va crește dependența Europei de gaze naturale.”

Aspirația către independență alimentară

Incapacitatea momentană a Ucrainei de a exporta hrană arată cât de dependentă este Europa de importul alimentelor, precum porumbul, pentru a-și hrăni animalele.

Pe lângă asta, acest război a demonstrat și dependența UE de fertilizanții Rusiei și ai Belarusului.

Acest lucru înseamnă că Europa trebuie să devină autosuficientă și au fost luate măsuri imediate în acest sens, cum ar fi monitorizarea prețurilor alimentelor și a prețului fertilizanților, iar în același timp va fi stabilit un grup de experți care va recomanda măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea siguranței alimentare pe continent.

Țările care fac parte din Uniunea Europeană au fost încurajate să nu mai folosească la fel de mult petrol, fertilizanți și pesticide pentru a evita importurile.

O mână de ajutor pentru fermierii ucraineni

Cum recolta Ucrainei este pusă în pericol pentru restul anului, rezultatele pot fi dezastruoase nu doar pentru populația Ucrainei, ci și pentru restul lumii.

Fermierii ucraineni trebuie să lupte pentru a-și apăra țara, astfel că nu sunt suficienți oameni pentru a lucra la recolte, iar mașinăriile și resursele sunt tot mai puține.

Unul dintre modurile prin care Comisia încearcă să ajute este transportul a 50.000 de tone de combustibil săptămânal prin Polonia pentru mașinile agricole din Ucraina.

Resurse alimentare suficiente pentru toată lumea

Grâul este un aliment critic pentru populațiile din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, din moment ce acestea se bazează foarte mult pe producția de pâine pentru a supraviețui, însă odată cu invazia Ucrainei, prețurile pentru grâu au crescut cu 70%.

Comisia Europeană a declarat că aproximativ 5 milioane de tone de grâu sunt blocate în porturile din Marea Neagră și nu se știe când vor putea fi livrate, iar încă 20 de milioane de tone urmau să fie produse în Ucraina, însă acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple.

Pentru a opri temporar apariția unei crize alimentare, unii comercianți ar putea devia mâncarea pentru animale către populație, iar India plănuiește să livreze aproximativ 6 milioane de tone de grâu pe piață pentru a ajuta.

Europa trebuie să încerce să ofere ajutor și țărilor Africane, iar Janusz Wojciechowski, comisar al agriculturii, a declarat că „avem nevoie în primul rând de mâncare. De aceea este atât de important să creștem producția acum.”

Sprijin financiar pentru fermierii din UE

Unul dintre cele mai importante moduri prin care poate fi oprită criza alimentară este sprijinul fermierilor din UE, în special pentru creșterea prețurilor la combustibili și fertilizanți.

Fondul pentru situații de criză al Uniunii Europene va investi 500 de milioane de euro, în vreme ce guvernul fiecărui stat membru poate ajuta suplimentar.

Sectorul agricol care va beneficia cel mai mult de pe urma acestui ajutor este cel al creșterii porcilor, unde reglementările legate de competiție vor fi ameliorate în favoarea disponibilității de alimente.

Copa și Cogeca, una dintre principalele organizații ale fermierilor din UE, nu este convinsă de soluțiile actuale ale Comisiei, menționând că va fi nevoie de implementarea unor soluții mai bune pe termen scurt pentru a putea stabiliza producția alimentară în fermele de pe teritoriul Uniunii.