Conform Euronews.green, acest lucru se datorează faptului că cererea pentru energie a crescut la nivelul întregii planete cu un procent în 2022 comparativ cu anul precedent, iar 82% din energia necesară a fost furnizată de la centralele pe gaz și pe petrol.

Dacă luăm în calcul centralele nucleare, sursele de energie curată au reprezentat 39% din cota globală de energie furnizată anul trecut, cea mai mare cifră din întreaga istorie.

Juliet Davenport, președinta Energy Institute din Marea Britanie, a declarat că „în ciuda creșterii cotei de energie produsă cu ajutorul soarelui și a vântului, emisiile derivate din producția energiei au crescut, din nou.”

„În continuare, ne îndreptăm în direcția total opusă față de cea pe care ne-o dorim ca parte a Acordului de la Paris”, a adăugat ea.

Deși cererea a fost mai scăzută anul trecut față de anul 2021, crescând doar cu un procent față de 5.5%, cu cât a fost mai mare în 2021 față de 2020, cererea de energie la modul general a fost cu 3% mai mare față de 2019.

În ce privește cantitatea totală de energie consumată, regenerabilele au reprezentat în 2022 7.5% din totalul de electricitate utilizată la nivel global, dacă excludem hidroenergia.

Experții susțin că dacă vom continua să folosim energie din surse fosile, am putea pune în primejdie eforturile climatice din trecut și chiar ecosisteme naturale pe care încercăm să le protejăm. De asemenea, dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice, trebuie să reducem emisiile cu 43% până în deceniul următor comparativ cu nivelurile din 2019.

Cererea crescută de combustibili fosili este periculoasă, mai ales pentru că aceștia reprezintă ce mai mare sursă de încălzire globală. Unii specialiști consideră că nici guvernele nu au ajutat ca trend la nivel global, deoarece oficiali ai mai multor țări de pe planetă au subvenționat proiecte de combustibili fosili anul trecut cu peste 900 de miliarde de euro, cea mai mare cifră din istorie.