Energy Daily scrie că echipa de oameni de știință a explicat modul de funcționare al sistemului și au subliniat importanța sa pentru industria energetică.

Jun Yao, profesor asistent specializat în ingineria electrică și a computerelor, a explicat faptul că „aerul conține cantități foarte mari de energie electrică. Gândiți-vă la un nor, care este compus dintr-o masă de picături de apă. Fiecare dintre aceste picături are o încărcătură electrică, astfel că atunci când condițiile sunt favorabile, norul produce un fulger - însă nu putem capta eficient energia produsă de fulgere.”

Ce am putut realiza însă, este un nor făcut de om, la scară mică care produce electricitate în mod controlat și continuu, astfel încât să o putem capta”, a adăugat el.

Pentru a putea colecta energia din aer, dispozitivul trebuie acoperit cu un tip special de nano-particule pe care cercetătorii de la Universitatea din Massachusetts l-au dezvoltat în 2020.

Cercetătorii principali au explicat faptul că apa din atmosferă, care se găsește sub formă de umiditate, conține o anumită încărcătură electrică, care poate fi folosită pentru a genera curent electric, dacă există un dezechilibru al încărcăturii suficient de mare între stratul de sus și cel de jos.

Astfel, aceștia au creat un material subțire cu pori microscopici, de 100 de nanometri, similari cu dimensiunile picăturilor de apă din atmosferă. Picăturile își fac loc prin porii respectivi și eliberează încărcătura electrică, generând astfel curent electric.

„Dispozitivul pentru captare poate fi realizat din orice fel de material, oferind multe opțiuni care pot fi accesibile și prietenoase cu mediul, pe măsură ce acestea vor apărea pe piață. Putem avea captatoare realizate dintr-un tip de material pentru pădurile tropicale, iar un alt model de captatoare, din alt fel de material, pentru regiunile aride”, a adăugat Yao.

De asemenea, pentru că se bazează pe umiditate ca sursă de energie, dispozitivul poate funcționa non-stop în zonele umede de pe planetă, fiind mai potrivit decât energia solară sau cea eoliană. Și dimensiunea dispozitivului este un avantaj, pentru că este mult mai mic chiar și decât firul de păr uman, ceea ce înseamnă că amprenta lui fizică este foarte mică, indiferent de cât de multe astfel de unități sunt suprapuse.