Potrivit Terra Daily, in jur de două miliarde de oameni de pe planetă nu au acces la apă sigură pentru consum, astfel că noua soluție poate oferi speranță pentru mai bine de un sfert din populație.

Unul dintre autorii principali ai studiului, Tong Wu, a declarat că „bolile transmise prin consumul apei contaminate sunt responsabile pentru două milioane de decese anual, în principal copii sub cinci ani. Noi credem că această nouă tehnologie va revoluționa procesul de dezinfectare al apei și va inspira alți cercetători să inoveze.”

Alternativele obișnuite pentru tratarea apei au nevoie de electricitate pentru a funcționa și au nevoie de mai mult timp pentru a-și face efectul, timp în care produc raze ultraviolete și substanțe chimice periculoase.

Prin comparație, soluția descoperită de cercetătorii de la Universitatea Stanford absoarbe lumina ultravioletă și utilizează nano-particule precum oxidul de fier sau cupru.

Pentru a testa eficiența acestui produs, echipa a folosit 200 de mililitri de apă care a fost contaminată cu un milion de bacterii E. coli per mililitru.

Bofei Liu, co-autor principal, a explicat că „am amestecat pudra în apa contaminată. Apoi am realizat dezinfectarea în campusul Stanford în lumina soarelui, iar în 60 de secunde, niciuna dintre bacteriile din apă nu mai trăia.”

Un alt lucru ingenios este acela că soluția poate fi reciclată, iar cercetătorii au reușit să o recupereze de 30 de ori pentru a dezinfecta alte 30 de pahare cu apă contaminate, care au fost dezinfectate cu succes.

Asta înseamnă că, folosind un magnet, substanța poate fi recuperată și reutilizată de mai multe ori.