Dacă noua tehnologie poate fi aplicată pentru culturile comune, acest lucru ne-ar putea permite să avem recolte bogate și atunci când temperaturile cresc mai mult decât ar fi normal.

Potrivit Euronews.green, anumite regiuni de pe Pământ au o șansă de zece ori mai mare să fie afectate de temperaturi ridicate din cauza schimbărilor climatice.

Fenomene meteo precum seceta sau temperaturilor anormal de ridicate nu afectează plantele în mod direct, de cele mai multe ori, însă le fac mai vulnerabile în fața insectelor sau bolilor.

Acest lucru se întâmplă întrucât sistemul imunitar al plantelor devine slăbit.

Culturi întregi pot fi afectate dacă au loc astfel de fenomene, ceea ce s-a și întâmplat cu bananele acum nu foarte mult timp, iar efectele curente ale schimbărilor climatice își spun cuvântul în fața culturilor de orez și de porumb ale Italiei.

Cercetătorii din SUA de la Yale University, University of Berkeley, California și Duke University, împreună cu oamenii de știință de la Tao Chen Huazhong University din China, susțin că au descoperit modul în care temperaturile ridicate afectează abilitatea plantelor de a răspunde potențialelor pericole.

Cercetătorii au studiat sistemul imunitar al plantelor, care este asigurat de acidul salicilic.

Atunci când o plantă se simte pusă în pericol, nivelul acestui hormon poate crește de până la șapte ori.

Se pare că destul de multe funcții ale plantei, printre care eliberarea acidului salicilic, au legătură cu o genă principală numită CBP60g.

Când temperaturile sunt prea ridicate, această genă principală se oprește complet din a funcționa, lucru ce compromite sistemul imunitar al plantei.

Prin mutația unei plante care are această genă activată în permanență, oamenii de știință au descoperit faptul că ea a reușit să lupte cu anumite pericole chiar și în condiții meteo extreme.

Roșiile, orezul și rapița au un comportament similar cu cel al urechii-șoricelului, planta pe care a fost efectuat experimentul. Ei susțin faptul că o variantă modificată a rapiței cu gena CBP60g activată în permanență se comportă bine la temperaturi ridicate.

Până acum, cercetătorii nu au reușit să determine vreo schimbare în ce privește gustul alimentelor sau potențiale efecte secundare asupra stării de sănătate a consumatorilor.