Potrivit Euronews, pentru a ne baza cât mai puțin pe resurse de combustibili fosili și pentru a depinde cât mai puțin de resursele Rusiei, mai multe țări europene au anunțat recent intenția de a obține energie folosind cât mai multe resurse regenerabile cu putință.

Italia, de exemplu, a anunțat implementarea unei ferme de energie eoliană pe mare care ar trebui să producă energie pentru aproximativ 60.000 de oameni, în vreme ce Germania consideră deșeurile organice o potențială soluție.

În plus, Comisia Europeană a declarat că va face „tot ce-i stă în putere” pentru a crește producția de energie solară pe continent.

Acest lucru este important, în special datorită faptului că energia solară și cea eoliană au produs mai mult de 10% din totalul de energie la nivel global în 2021.

Islanda, cel mai are producător de energie regenerabilă pentru consum propriu

Până acum, dintre toate țările europene, Islanda își produce cea mai mare cantitate de energie din surse regenerabile, mulțumită resurselor geotermale ale țării.

Potrivit datelor din 2019 ale Agenției Internaționale de Energie, furnizate de către U Value, o companie britanică de izolații, peste 89% din totalul de energie produs de Islanda provine din surse regenerabile.

Următoarea țară este Norvegia, cu 49% din totalul de energie produs cu ajutorul surselor regenerabile, în principal hidroenergia, care generează mai bine de 125.000 de GW/h.

Albania și Letonia produc 42% din necesarul energetic cu ajutorul surselor regenerabile, precum hidroenergia, combustibilii bio, energia solară și cea eoliană.

Suedia, Finlanda și Danemarca sunt următoarele țări pe listă, toate punând un accent deosebit pe combustibili bio și deșeuri pentru suplinirea necesarului energetic.

Următoarele țări din top în ce privește producția de energie cu ajutorul resurselor regenerabile sunt Muntenegru, Austria și Croația.

În vreme ce este bine să vedem că aceste țări se bazează pe surse de energie regenerabilă pentru necesarul energetic, ar fi și mai bine dacă primii zece furnizori de pe continent s-ar baza mai mult pe sursele regenerabile de energie.

În acest clasament ar intra Franța, Marea Britanie și Germania, țări care utilizează cea mai mare cantitate de energie electrică de pe continent.

Un reprezentant U Value a declarat că „este clar că energia verde nu a devenit principala sursă de producție în Europa. Încă este folosită o cantitate mare de combustibili fosili, majoritatea venind de peste granițe. Acesta este unul dintre motivele pentru care vedem o creștere la nivelul prețurilor.”

Dacă sursele alternative de energie, precum cele solare și eoliene, vor fi tot mai adoptate pe viitor, nu vom observa doar o scădere a utilizării combustibililor fosili, dar vom putea și să limităm rata încălzirii globale la 1.5 grade Celsius.