Potrivit BBC, natura nu poate de una singură să ne ajute să eliminăm emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă, în special pentru că defrișările reduc abilitatea copacilor de a consuma gazele nocive.

Autorul principal al studiului, Dr. Steve Smith de la Universitatea din Oxford, a declarat că „pentru a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius sau mai puțin, trebuie să accelerăm reducerea emisiilor. Însă descoperirile acestui raport sunt clare: trebuie să creștem și cantitatea de carbon pe care o eliminăm. Mai multe astfel de tehnologii încep să apară.”

Am scris anul trecut despre tehnologiile specializate în captarea carbonului pe Green Start-Up, iar unul dintre proiectele pe care le-am descoperit promite eliminarea a 1.5 milioane de tone de carbon anual.

Cercetătorii din întreaga lume sunt de acord că emisiile de CO2 sunt motivul principal pentru care planeta se încălzește, iar aceste emisii au fost estimate la 33 de miliarde de tone în 2021, însă în același timp, doar două miliarde de tone au fost captate.

Vom putea menține temperaturile sub control la nivel global doar atunci când cantitatea de emisii eliberată va fi egală cu cea pe care o îndepărtăm.

Experții ONU au declarat că pentru a fi cu adevărat „net-zero”, va trebui să eliminăm mai multe emisii decât producem, iar astfel să ajungem la emisii negative, pentru a putea ajuta industriile care nu se pot decarboniza atât de ușor.

Oamenii de știință precizează faptul că, în prezent, nu suntem noi cei care captăm cele mai multe gaze cu efect de seră din atmosferă, ci natura face acest lucru, sub forma plantelor, a copacilor și a solului.

Acesta ar trebui să fie un motiv în plus pentru care să ne protejăm pădurile, dincolo de faptul ecosistemul climatic local este ținut sub control și temperaturile sunt și ele reduse.

Soluții inovatoare de captare a carbonului

Reprezentanții industriei încearcă în permanență să vină cu soluții inovatoare pentru a capta o cantitate mai mare de emisii și pentru a le folosi chiar pentru propriul beneficiu.

O astfel de tehnologie implică utilizarea biomasei, precum culturile agricole sau plăcile de lemn, pentru a genera energie.

Sursele de biomasă captează emisii de carbon pe întreaga durată de viață și sunt regenerative, ceea ce înseamnă că plantele și copacii pot fi plantate și crescute pentru a capta mai multe emisii de carbon.

Am descoperit în timpul evenimentului „Eficiența energetică în industrie”, care a avut loc în noiembrie, că o companie germană folosește paiele de grâu de la fermierii români pentru a produce energie, folosind astfel biomasa ca o soluție fără carbon pentru a genera electricitate.

Totuși, potrivit unor experți, tehnologiile de captare a carbonului ar putea avea propriile probleme, precum faptul că ele pot încuraja anumite industrii să întârzie tranziția către surse de energie nepoluante.

În plus, soluțiile de captare directă a carbonului au nevoie de energie electrică pentru a putea funcționa și este crucial ca această energie să fie generată cu ajutorul surselor regenerabile pentru a fi considerate sustenabile.