CEO-ul StrawTherm GmbH, Alfred Schulze, susține că pe întreaga lungime a Dunării de pe teritoriul României există foarte multe paie care nu sunt folosite.

Compania sa a început să colecteze și să folosească paiele respective în instalații de 2MW care pot produce chiar și energie termică pentru rețeaua de termoficare.

Pentru a putea fi folosite la producția de energie, paiele trebuie adunate sub formă de baloturi și tratate, pentru a facilita gazeificarea acestora.

Prin arderea paielor se formează o cenușă, spune expertul, iar din cauza faptului că punctul de topire al acesteia este foarte scăzut, ea poate interfera cu instalația, ceea ce necesită mentenanță constantă.

Instalația, care funcționează circa 4.000 de ore pe an, poate arde paiele și cenușa la 900-950 de grade pentru a reduce riscul de obturare, iar gazele reziduale sunt destul de curate, potrivit reprezentantului StrawTherm.

Totodată, Alfred Schulze susține că cenușa are proprietăți minerale și poate fi folosită ca îngrășământ agricol.

Un alt beneficiu al utilizării acestui tip de instalație este acela că există și un proces de postcombustie, în urma căruia se introduce aer proaspăt după arderea paielor, pentru purificarea gazelor.

Odată răcite, aceste gaze pot fi întrebuințate pentru uscarea grâului fără ca acesta să fie contaminat, iar astfel cerealele folosite în industria alimentară ar putea avea beneficii pentru sănătate, susține CEO-ul StrawTherm.

Totodată, fermierii care rămân cu paie după recoltarea cerealelor le pot vinde cu aproximativ 80 de euro tona pentru a-și suplimenta veniturile și a oferi companiei germane un nou flux de materie primă pentru producția de energie.

În încheiere, Alfred Schulze a declarat că „gazul poate fi folosit la rețeaua de termoficare, iar aceste rețele au nevoie de un combustibil bun, care poate fi constituit din paie.”