Potrivit Yahoo Life, evenimentele legate de schimbările climatice au cauzat o scădere a disponibilității acestei delicatese, ceea ce înseamnă că prețul acestui ingredient deja costisitor a crescut și mai mult.

Anumite varietăți de trufe pot costa acum până la 1.000 de euro pe kilogram, comparativ cu aproximativ 800 de euro cât costau anul trecut.

Culegătoarea de trufe Melissa Waddingham a declarat că „trufele au avut un sezon foarte slab.”

„Majoritatea sunt mici și în condiție precară - infestare cu insecte, iar în principiu, nu sunt foarte multe trufe mari”, a adăugat ea.

Zona din sudul coastei Marii Britanii este locul în care Melissa culege trufele, însă temperaturile ridicate din această vară au însemnat că această delicatesă nu a avut condițiile propice pentru a se dezvolta.

Cercetătorii care analizează culturile de trufe susțin că și o schimbare de temperatură de trei grade Celsius ar putea opri producția acestui fruct cu totul.

Acest lucru este cauzat de faptul că perioadele de creștere ale pomilor au fost mai scurte, ceea ce înseamnă că trufele au la rândul lor mai puțin timp pentru a crește, iar astfel rămân subdezvoltate.

În vreme ce trufele sunt o delicatesă care se găsește din nordul Africii până în Marea Britanie și nu sunt considerate un aliment esențial, experții avertizează cu privire la faptul că aceasta ar putea fi doar începutul unei crize alimentare, dacă nu acționăm imediat.

„Până acum credeam că avem acest aliment la discreție... Putem crede că anumite lucruri nu sunt vulnerabile atunci când ele de fapt sunt”, a declarat autorul studiului asupra trufei Burgundy.