Black Sea ClimAccelerator este un accelerator din România și Bulgaria dedicat startup-urilor verzi care propun soluții prietenoase cu natura. Programul oferă finanțări totale de 300.000 de euro. Cele 16 start-up-uri selectate în etapa Early Stage vor primi câte un grant nerambursabil de 5000 de euro.

Cum au evoluat participanții primei ediții din categoria Early Stage?

Participanții din etapa Early Stage a programului de anul trecut și-au crescut numărul de clienți, au investit în dezvoltarea produselor sau serviciilor pe care le oferă și au avut un focus crescut spre componenta de comunicare și vizibilitate pe segmentele lor de piață.

În doar 2 luni de la lansare, Charger.ro (prima platforma online dedicată soluțiilor verzi și inteligente) au implementat peste 20 de soluții și au adus în portofoliu sau au în discuție peste 20 de furnizori și producători de soluții locali și regionali. Au dezvoltat parteneriate cheie cu ONG-uri sau actori locali, alături de care vor să creeze conținut informativ de calitate.

BLuana, care oferă produse plant based, cu toate beneficiile cărnii de pește, făcute pentru a înlocui carnea de pește, a primit recent o investiție de 125.000 de dolari în cadrul acceleratorului Startup Investor Accelerator Barcelona.

Cum au evoluat participanții primei ediții, din categoria MVP

O parte din startup-urile înscrise în categoria MVP s-au concentrat pe dezvoltarea unor noi produse sau verticale de business, iar altele pe achiziția de noi clienți.

MallȚărănesc, care implementează lanțul scurt alimentar, creând un ecosistem dedicat micilor producători, și-a lansat platforma în cadrul ClimAccelerator 2021. Între timp, au fost înregistrați în filtrați peste 1.700 de producători, iar cu 150 dintre ei au semnat și contracte.

2030 Builders, platforma care ajută companiile să implementeze sustenabilitatea în cultura organizațională prin implicarea angajaților, a semnat un client nou, o companie B2B de dimensiuni mari.

Evoluția participanților primei ediții din categoria Growth

Cei mai avansați participanți din ClimAccelerator 2021 se pregătesc de lansarea unor noi linii de business sau și-au îndeplinit deja acest obiectiv.

R-Create, prima soluție end-to-end de ambalare reutilizabilă, care oferă magazinelor online o alternativă la risipa de resurse cauzată de ambalajul de unică folosință, a încheiat un nou parteneriat la nivel național cu DPD. În prezent, au aproximativ 1.000 de livrări cu ambalajele R-Create lunar.

Verde Food, marketplace care facilitează aprovizionarea continuă a restaurantelor cu ingrediente proaspete, fără depozitare, direct de la fermele locale și producătorii locali, se află într-un proces de creștere accelerată. În primele 6 luni ale lui 2022 (H1-2022) au dublat vânzările față de H2 2021 (iulie-decembrie 2022).

În noiembrie 2021 s-au extins în al doilea oraș, Cluj Napoca, după București. În 2022 au început să aprovizioneze retailers (dark stores) cu legume și fructe proaspete, direct de la țărani.

Și Caminota, care oferă produse naturale pentru tencuială și finisaj, pe bază de argilă, care pot fi aplicate atât la construcții noi, cât și la clădiri vechi și monumente istorice, a crescut în ultimul an. Cifra de afaceri din 2022 a crescut față de 2021 de 4 ori, iar numărul de clienți a crescut de 6 ori.

Black Sea ClimAccelerator 2022 – înscrieri deschise până pe 24 iulie

În cadrul programului sunt eligibile soluții scalabile pentru reducerea și gestionarea emisiilor de gaze cu efect de seră, care pot adresa verticale diferite: gestionarea managementului deșeurilor, proiecte care vizează economia circulară, inovație pentru transportul ecologic, un nou model de agricultură inteligentă, producerea de energie verde și regenerabilă, procese care încurajează un consum responsabil.

Programul nu se limitează doar la aceste domenii și vizează orice tip de soluție verde care contribuie la atingerea neutralității climatice.

Despre startup-urile verzi românești și despre Black Sea ClimAccelerator, acceleratorul dedicat startup-urilor care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde, am discutat cu Daniel Matei, Business Development Manager Impact Hub Bucharest.

Black Sea ClimAccelerator 2022 cuprinde 3 categorii de participanți, în funcție de stadiul de dezvoltare al start-up-urilor: 1. Early Stage, 2. MVP sau 3. Growth. Pentru prima categorie înscrierile sunt deschise până pe 24 iulie, iar înscrierile pentru celelalte două categorii vor fi deschise în curând.

Participanții din categoria Early Stage de anul acesta vor beneficia în cadrul programului de o programă diversă, care include: Workshop-uri și studii de caz, sesiuni de peer sharing la nivel național și internațional, mentorat (matching 1- to-1 cu mentori cu experiență), conectare cu actori cheie din ecosistem și granturi în valoare de 5000 de euro pentru fiecare startup.