Despre startup-urile verzi românești și despre Black Sea ClimAccelerator, acceleratorul dedicat startup-urilor care prin inovație și tehnologie pot crea un viitor mai verde, am discutat cu Daniel Matei, Business Development Manager Impact Hub Bucharest.

Black Sea ClimAccelerator este organizat cu sprijinul EIT Climate-KIC de Impact Hub Bucharest. Până pe data de 24 iulie, startup-urile verzi din România se pot înscrie la cea de-a doua ediție a Black Sea ClimAccelerator, un program ce oferă o finanțare totală de 300.000 euro, mentorat, consultanță de specialitate și pregătire pentru atragerea de investiții.

În cadrul acestui program se pot înscrie startup-uri aflate în 3 etape de dezvoltare – early stage (au o idee și se sunt în stadiul incipient), MVP (au un prototip validat) și Growth (startup-uri care au deja soluții scalabile).

Ce este un startup verde

”Un startup verde este o afacere care folosind o soluție inovatoare și cu potențial de scalare contribuie la un viitor mai sustenabil, iar când discutăm despre asta ne putem uita la impactul de mediu din mai multe unghiuri: reducerea sau captarea emisiilor de gaze cu efect de seră, economie circulară și reutilizarea resurselor sau modele de afaceri adaptate schimbărilor climatice care au intervenit deja”, spune Daniel Matei, Business Development Manager Impact Hub Bucharest, despre ideile care pot fi încadrate în această categorie a startup-urilor verzi.

Din punctul său de vedere, aproape orice domeniu de business poate reprezenta un spațiu de inovare pentru antreprenorii care vor să dezvolte soluții pentru reducerea amprentei de carbon, de la mobilitate la energie, producție, ambalare sau distribuție.

În opinia reprezentantului Impact Hub Bucharest, aplicabilitatea soluțiilor propuse de startup-urile verzi este variată și aceeași problemă poate fi adresată cu soluții foarte diferite venite de la startup-uri care se încadrează în categoria de ”verzi”.

”Un prim exemplu ar fi în agricultură în care emisiile de gaze cu efect de seră provenite din creșterea animalelor sunt consistente. Ca soluții, sunt pe de o parte startup-uri care propun alimente din proteine alternative, dar avem și furaje alternative care incluse în alimentația animalelor reduc emisiile de GES ale acestora”, explică Daniel Matei.

Oportunitățile momentului pentru startup-uri verzi

În ceea ce privește oportunitățile pe care startup-urile verzi le au în acest moment, reprezentantul Impact Hub Bucharest și co-organizatorul Black Sea ClimAccelerator este de părere că două dintre cele mai mari sunt piața și accesul la finanțare.

”Dacă poți demonstra unui client cu cifre impactul pozitiv al utilizării serviciului / produsului tău atunci și el la rândul lui va putea utiliza aceste date în a-și calcula reducerea amprentei de mediu, iar noi în cadrul ClimAccelerator utilizăm un astfel de tool internațional pentru a învăța antreprenorii cum să facă asta. Apoi, înarmați cu astfel de date și validat în piață, te poți uita către opțiunile de investiții care nu sunt puține”.

Așa cum ne precizează Daniel, unul dintre cei mai importanți metrici urmăriți și de companii și de investitori este ambițios și foarte important: câte megatone de gaze cu efect de seră poate reduce/capta acel startup?

Provocările unui antreprenor ”verde”

Totuși, un cumul de factori se transformă în provocări pentru antreprenorii care au startup-uri verzi.

În esență, nu pot calcula și demonstra impactul pozitiv de mediu pe care startup-ul lor îl are, le lipsesc o rețea și o platformă de scalare, lipsește un ecosistem matur de eco-inovare.

”Programe precum Black Sea ClimAccelerator contribuie cu o abordare 360: educație antreprenorială, mentorat de specialitate, expunerea la potențiali clienți și investitori, o rețea pan-europeană de resurse, finanțări nerambursabile, toate articulate într-o experiență de accelerator care să-ți faciliteze o călătorie cât mai rapidă către o potențială validare și scalare. Cred că acest mix de rețea și finanțare din partea EIT Climate-KIC, experiența de accelerare a Impact Hub Bucharest și interacțiunea cu partenerii corporate locali ce ar putea deveni clienți ori parteneri pentru startup-uri, fac din Black Sea ClimAccelerator programul la care orice antreprenor ambițios ar trebui să aplice cu un startup verde”, afirmă Daniel Matei.

Pe lângă calcularea și demonstrarea impactului pozitiv, și în cazul startup-urilor verzi, la fel ca și în cazul oricărui alt startup nou apărut pe piață, provocările dezvoltării sunt similare. Și anume, de a valida soluția în piață, de a atrage clienți, talente și finanțare.

”Unde cred că poate interveni destul de ușor o greșeală este să considere că ar putea vinde un produs/serviciu doar pentru că este verde. Au în continuare aceeași presiune de a rezolva o problemă pentru clienții lor. Dacă fac asta într-un mod sustenabil, atunci da, pot avea un avantaj competitiv în fața competiției pe toate cele 3 paliere: clienți, talente și finanțare”, este opinia lui Dani Matei, Business Development Manager în cadrul Impact Hub Bucharest.

Ecosistemul de startup-uri verzi și programe de accelerare

La nivel local începe să fie un interes tot mai crescut, atât din partea antreprenorilor care doresc să lanseze startup-uri verzi, cât și a investitorilor care sunt dispuși să finanțeze acest segment, și organizatorilor de programe de accelerare pentru climate tech.

”Dacă ar fi să comparăm numărul de înscrieri de la ReUse Hub, primul program de accelerare pentru startup-uri verzi pe care Impact Hub l-a lansat în 2018, cu cel de la ClimAcccelerator din 2021, acestea s-au triplat, dar domeniul are foarte mult loc de creștere. Doar în prima parte a lui 2022 am văzut în piață 3-4 inițiative de tip hackathon / ideathon în acest sector, iar pe termen mediu vor apărea din ce în mai multe oportunități întrucât întregul spectru de organizații, IMM-urile, companiile mari și autoritățile sunt în căutare de soluții inovatoare care să le ajute în tranziția verde, iar antreprenorii ambițioși care lansează acum startup-uri verzi vor fi marii câștigători ai aceste etape”, afirmă Daniel.

Black Sea ClimAccelerator 2022: 300.000 euro pentru startup-uri verzi

În ceea ce privește Black Sea ClimAccelerator, Daniel spune că ”într-o primă etapă, până pe 24 iulie, vrem să vedem cât mai multe idei de startup-uri verzi ambițioase înscrise, în timp ce în august și septembrie ne vom concentra chiar pe acele startup-uri verzi din România ce vizează scalarea”.

Tipurile de soluții eligibile în Black Sea ClimAccelerator pot aborda teme precum, fără a se limita la: eficientizarea managementului deșeurilor, soluții de agricultură inteligentă (AI), cele care susțin economia circulară prin tehnologie, soluții de reducere a emisiilor de carbon din diverse industrii, cele care utilizează energia verde sau tehnologii verzi pentru un mediu mai curat, cele care propun dezvoltarea de materiale sustenabile cât și orice start-up care contribuie la reducerea emisiilor sau captarea gazelor cu efect de seră.

Startup-urile locale early stage sunt invitate să aplice până pe 24 iulie cu soluția lor de eco-inovare pentru un mediu mai curat și mai sănătos pe site-ul blackseaclimaccelerator.eu.