Bateriile, un deșeu electronic periculos

În 2022 au fost vândute circa 244.000 de tone de baterii în Uniunea Europeană, iar dintre acestea, doar 111.000 au fost colectate pentru a fi reciclate și chiar dacă de atunci, cifrele ce țin de rata de colectare au crescut, pericolul deversării de chimicale periculoase din celulele uzate rămâne.

Totodată, bateriile epuizate sunt o resursă importantă de materie primă, cum ar fi litiu sau nichel, ce poate fi reutilizată pentru a produce noi baterii mai sustenabile și cu un impact minim asupra performanței.

Baterii reciclate care transformă CO2-ul în metan

Astfel, potrivit Interesting Engineering, cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Viena au descoperit o nouă metodă de reciclare a bateriilor nichel-fier pentru a recupera nichelul din acestea. Totodată, folosind folia de aluminiu, echipa a dezvoltat un nanocatalizator ce poate crește rata de dezvoltare a reacției chimice care produce energie și prin care dioxidul de carbon poate fi transformat în metan.

Astfel sunt abordate două probleme, prima fiind reprezentată de deșeurile electronice, iar a doua, de reducerea poluării prin transformarea dioxidului de carbon într-un gaz puternic, dar care este folosit pentru producția de energie.

Günther Rupprechter, PhD, profesor în cadrul Institute of Materials Chemistry al TU Wien, spune că „bateriile moderne, cum sunt cele nichel-fier sau litiu-ion, sunt formate din mai multe componente, astfel că procesele de recuperare și reciclare a materialelor din interior sunt dificile din punct de vedere tehnic.”

Totodată, adaugă el, dacă sunt aruncate unde nu trebuie, aceste baterii pot cauza scurgeri de chimicale, incendii sau poluare.

Europa, o sursă importantă de baterii sustenabile

Folosind doar bateriile uzate și resturile din producție provenite din Uniunea Europeană, putem satisface 16% din cererea de nichel la nivel global până în 2030. Rupprechter spune că acesta ar fi echivalentul fabricării a 1,3-2,4 milioane de mașini electrice anual.

„Reciclarea este un prim pas important, dar un impact și mai mare îl poate avea transformarea nichelului în catalizatori capabili să producă diverși combustibili.”

Nanocatalizatorul folosit de echipa de cercetare din Austria este produs sustenabil și nu necesită presiuni sau temperaturi ridicate pentru a converti metanul în energie, iar eficiența este crescută chiar și la 250 de grade Celsius.

„Credem că această abordare poate transforma producția sustenabilă de combustibili”, adaugă omul de știință.

Chiar dacă alți catalizatori își pierd din eficiență în timp din cauza oboselii materialelor sau a schimbării structurale, cel realizat în Viena pare să fie mai durabil în timp.

Sursă foto: TU Wien