Panourile solare sunt din ce în ce mai comune în întreaga lume și au început să apară chiar și pe blocurile de apartamente. Asta pentru că ele reprezintă un mod eficient prin care proprietarii își pot reduce costul la factura de electricitate, însă ele ne pot ajuta să devenim și prosumatori care vând energia produsă în rețeaua publică.

Prosumatorul este cel care nu doar consumă energie din rețeaua electrică, ci și produce energie din surse regenerabile. Surplusul de energie regenerabilă realizat de către acesta este injectat în rețea, aplicându-se mecanismul de compensare cantitativă.

Rezidenții unui bloc de apartamente din Cardiff au început să folosească recent ceea ce se numesc panouri solare partajate, ceea ce înseamnă că instalația de pe bloc poate fi folosită concomitent de către toți rezidenții. Astfel, aceștia își pot reduce costurile energetice cu până la 50%.

Acest lucru depinde, desigur, și de expunerea la soare pe care panourile o au de-a lungul unei zile, luni sau chiar an, însă tehnologia avansează repede, astfel că panourile moderne pot transforma chiar și cele mai puternice raze în energie.

Comunitățile energetice sunt un nou trend care a apărut în Europa și sunt destul de mulți oameni care își produc propria energie din surse regenerabile și pe care o împart cu alți rezidenți din cartier.

Cum ne ajută panourile solare să ne reducem factura la curent

În ce privește panourile fotovoltaice, reprezentanții companiilor Enel din România ne-au comunicat faptul că „economiile variază în funcție de mai multe aspecte: obiceiurile de consum ale clientului, orientarea panourilor, gradul de înclinare al acestora, condițiile meteo.”

Tot ei spun că primul pas al implementării eficiente al unui sistem de panouri solare este analiza consumului mediu lunar și perioada din zi în care se consumă cea mai multă energie. După această analiză, viitorul prosumator se poate adresa unei companii care se ocupă cu instalarea de panouri solare pentru a beneficia de o simulare și de o recomandare de instalație de panouri solare.

Experții din cadrul Enel România recomandă ca panourile solare să fie orientate către Sud sau către Est-Vest pentru o producție de energie solară sporită. Totodată, spun ei, „unghiul optim este considerat latitudinea minus 10⁰ (34⁰-35⁰ pentru România).”

„Dacă cele două condiții de mai sus sunt îndeplinite, putem estima că fiecare kW al sistemului de panouri poate produce anual aproximativ 1.000-1.100 kWh, cu condiția ca sistemul să nu fie umbrit, iar condițiile meteo să fie favorabile (soare cât mai mult timp din zi)”, ne-au explicat reprezentanții Enel România.

Costurile instalării panourilor solare

Costurile unui sistem fotovoltaic cu o putere de 3kW (care poate produce anual 3.300 kWh) este de aproximativ 23.000-25.000 de lei, costuri estimative care includ livrarea, montajul, echipamentele și documentele necesare obținerii certificatului de prosumator.

Ni s-a explicat și faptul că „pentru a calcula cât mai bine recuperarea investiției, viitorii prosumatori trebuie să știe că raportul energiei folosite pentru autoconsum (din totalul energiei produse cu instalația proprie) față de energia injectată în rețea (excedentul de cantitate de energie electrică produsă pe care prosumatorul nu o folosește și pe care decide să îl injecteze în rețeaua națională de distribuție) este în medie de 60%-40%.

Asta înseamnă că un prosumator va furniza în rețea aproape jumătate din producția totală de energie solară, însă desigur, acest lucru variază în funcție de mai mulți factori, printre care puterea de producție și necesarul energetic al gospodăriei.

Acest lucru este destul de avantajos chiar dacă nu vrei să devii prosumator, însă ideea de a face niște bani în plus pentru a-ți amortiza și mai repede investiția le poate surâde multora.

De asemenea, dacă vrei să vinzi o casă care are instalate panouri solare și dacă acestea sunt într-o stare bună, trebuie să știi că valoarea ei va crește. Dacă ai instalat și o formă de stocare energetică și dacă panourile pot furniza electricitate în rețea, deja valoarea locuinței crește cu mult.

În cazul în care deții un vehicul hibrid sau complet electric, panourile solare te pot ajuta să îți încarci mașina cu energie curată, posibil fără costuri, ceea ce este foarte bine și pentru mediu, dar și pentru portofelul tău.

Din nou, acest lucru te va ajuta să îți recuperezi costul mașinii electrice mai repede, chiar dacă vitezele de încărcare s-ar putea să nu fie cele mai rapide, în funcție de stația pe care o ai.

Prosumatorii în România

Am aflat de la reprezentanții companiilor Enel din România că „pentru toate cele trei companii E-Distribuție (E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Muntenia), la finalul lunii februarie 2023, erau finalizate peste 16.270 de cereri de a deveni prosumatori.

Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au anunțat la finalul anului trecut faptul că dintre toate dosarele depuse și analizate în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, încă 5.445 au fost aprobate pentru finanțare.

Există peste 400 de companii pe lista de instalatori validați de către AFM în cadrul Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice la care potențialii prosumatori pot apela pentru consultanță și expertiză.

Aceste companii, care își desfășoară activitatea în majoritatea județelor, pot ajuta clienții cu ceea ce ține de consultanță înainte de montarea panourilor, achiziționarea și instalarea sistemelor fotovoltaice, conectarea lor la rețea și mentenanță ulterioară.

Lista instalatorilor validați în cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice, care au semnat contractele de finanțare cu AFM, poate fi consultată aici.

Oficialii le transmit celor care vor să beneficieze de acest program că „prin Programul Casa Verde Fotovoltaice, beneficiarii obțin o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice cu o putere de minimum 3kW.

De ce ți-ai putea dori să devii prosumator

Există mai multe avantaje în a deveni prosumator, indiferent de țara în care trăiești.

În România, majoritatea companiilor energetice au pagini dedicate celor care își doresc să devină prosumatori și avantajele instalării de panouri fotovoltaice.

Distribuție Energie Electrică România spune că prosumatorii care dețin surse regenerabile de producție energetică cu o putere instalată de cel mult 27kW per loc de consum pot vinde energia pe care o produc chiar ei prin intermediul companiei energetice cu care au contract. De asemenea, „prosumatorii beneficiază de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate și valoarea energiei electrice consumate din rețea.”

„Legislația în vigoare privind prosumatorii cu instalații de până la 200 kW/loc de consum presupune o compensare cantitativă între energia produsă și livrată în rețea și cantitatea de energie consumată pentru luna respectivă în raport 1:1”, ne-au comunicat reprezentanții Enel România.

În unele cazuri, prosumatorii s-ar putea să nu folosească deloc energie din rețea, dacă razele solare sunt suficient de puternice și recolta solară este bogată, ceea ce înseamnă că aceștia nu au aproape niciun cost de electricitate.

Sistemele de stocare energetică pot fi de ajutor în acest sens, întrucât prosumatorul poate avea o rezervă suplimentară de energie electrică pe care o poate folosi în cazul unei pene de curent sau atunci când necesarul său energetic este mai mare decât ceea ce pot produce panourile fotovoltaice.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează panourile fotovoltaice și care ar fi soluția ideală pentru tine, citește articolul nostru în care explicăm panourile solare în detaliu.