Ce este amprenta de carbon

Amprenta de carbon la nivel global reprezintă cantitatea totală de gaze cu efect de seră pe care le eliberăm ca rezultat al acțiunilor și comportamentului nostru, atât din punct de vedere al industriilor, cât și al indivizilor.

Și evenimentele naturale pot avea amprenta proprie de carbon, cum ar fi erupțiile vulcanice. Pentru a afla mai multe despre cum aceste fenomene extreme ne pot afecta viețile, citește articolul nostru detaliat pe Green Start-Up.

SUA are una dintre cele mai mari amprente de carbon pe cap de locuitor, la 16 tone, în vreme ce în UE, amprenta de carbon calculată pentru fiecare cetățean este mai mică, la 6.8 tone.

Ca o medie globală, fiecare persoană de pe Pământ este responsabilă pentru o amprentă de carbon de 4 tone, iar experții spun că aceasta trebuie să scadă la 2 tone până în 2050 dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice.

Dacă vrei să îți estimezi amprenta de carbon în baza stilului tău de viață și a țării în care trăiești, poți face acest lucru cu ajutorul calculatorului pentru calcularea carbonului.

Ce generează cea mai mare amprentă de carbon

Nu există niciun dubiu cu privire la faptul că acțiunile umane sunt responsabile pentru cea mai mare amprentă de carbon care cauzează încălzirea globală și alte evenimente derivate din aceasta.

Sectoarele energiei și al transportului eliberează unele dintre cele mai mari cantități de dioxid de carbon, din cauza faptului că acestea se bazează încă foarte mult pe arderea combustibililor fosili pentru activitățile pe care le desfășoară.

Aceste industrii fac tranziția către practici mai responsabile, precum utilizarea surselor regenerabile pentru producția de energie și adoptarea mașinilor electrice pentru a le înlocui pe cele pe combustibili fosili.

Agricultura este un alt sector vinovat nu atât pentru emisiile de carbon, cât pentru cele de metan asociate cu creșterea animalelor.

În vreme ce metanul are o perioadă de existență mai scurtă în atmosferă de aproximativ 20 de ani comparativ cu dioxidul de carbon, acest gaz cu efect de seră are potențialul de a încălzi planeta de aproape 80 de ori mai mult.

Sectorul construcțiilor este și el unul intensiv din punct de vedere al emisiilor de carbon, în special întrucât betonul, oțelul și asfaltul sunt fabricate și utilizate cu o amprentă de carbon rezultată foarte mare.

Totodată, aceste construcții contribuie și la încălzirea orașelor, din cauza faptului că ele absorb căldura și o degajă în jur, efect care se simte mai ales în zilele toride de vară.

Amprenta de carbon din domeniile 1, 2 și 3

Probabil ai auzit deja de emisiile de carbon din domeniile 1, 2 și 3, iar aceste seturi de date sunt folosite de companii pentru a-și calcula amprenta de carbon și măsurile pe care trebuie să le ia pentru a o reduce.

Emisiile din domeniul 1 sunt cele eliberate în mod direct de o companie, astfel că o firmă producătoare de energie care operează pe combustibili fosili va avea o amprentă de carbon ca rezultat al propriei activități.

Emisiile din domeniul 2 sunt emisii indirecte rezultate din achiziția de energie necesară pentru operarea unei companii, precum un spațiu de birouri care cumpără energie de la o centrală pe cărbuni.

Asta înseamnă că firma care operează birourile respective are o amprentă de carbon ridicată din domeniul 2.

Pentru a-și putea reduce amprenta respectivă, operatorul companiei respective ar trebui să cumpere energie de la o companie din domeniu care o produce din surse regenerabile, chiar dacă aceste resurse sunt mai costisitoare.

Emisiile din domeniul 3 sunt considerate ca fiind tot indirecte și se referă la cele eliberate de reprezentanții din lanțul valoric al unei companii, cum ar fi furnizorii.

Un producător auto, de exemplu, care cumpără diferiți senzori pentru automobilele sale de la o altă companie, furnizorul.

Dacă producătorul de senzori folosește surse pe combustibili fosili pentru a fabrica și transporta dispozitivele respective, amprenta sa de carbon va fi ridicată.

Pentru ca aceasta să fie redusă, compania auto trebuie fie să convingă furnizorul să folosească surse alternative de energie pentru producție și transport, fie să apeleze la o altă companie pentru aprovizionarea cu senzorii necesari pentru mașini.

Amprenta de carbon a surselor de energie

Generarea de energie, fie ea electrică sau termică, este unul dintre cele mai intensive procese din punct de vedere al emisiilor de carbon, din cauza faptului că multe companii încă se bazează pe combustibili fosili pentru a face acest lucru.

Sursele regenerabile, precum panourile solare, centralele eoliene, hidrocentralele și chiar cele nucleare, au cea mai redusă amprentă de carbon, între 12 grame de CO2/kW și 48 gCO2/kW.

La celălalt capăt se află sursele mult mai dăunătoare pentru mediu, cum ar fi gazul, care are o amprentă de carbon de 490 gCO2/kW, cărbunii, cu 820 gCO2/kW și centralele care funcționează cu petrol, cu 970 gCO2/kW.

Aceste date demonstrează faptul că operatorii de companii energetice trebuie să facă tranziția către sursele regenerabile pentru a reduce o cantitate foarte mare de emisii de carbon din atmosferă.

Și utilizarea biomasei ca resursă energetică poate fi o soluție temporară, întrucât amprenta de carbon a acesteia este de 230 gCO2/kW, mai ridicată decât a surselor regenerabile, dar semnificativ mai redusă decât a celor pe combustibili fosili.

Cum să-ți reduci amprenta de carbon acasă

Acum că am stabilit ce pot face reprezentanții industriilor pentru a-și reduce amprenta de carbon, să vedem ce putem face ca indivizi pentru a îndeplini același obiectiv.

Primul și cel mai ușor lucru pe care îl putem face este să stingem becurile atunci când avem suficientă lumină naturală sau când părăsim o încăpere.

Scăderea temperaturii ambientale, atunci când acest lucru este posibil, este și ea o metodă foarte bună de a economisi energie și chiar de a reduce costurile la facturile energetice. Încearcă să reduci temperatura cu câte un grad Celsius până găsești temperatura optimă care să îți ofere un confort termic atunci când ești îmbrăcat.

Scoate din priză electronicele și electrocasnicele pe care nu le folosești, deoarece acestea consumă energie, puțină, este adevărat, chiar și când nu sunt utilizate.

Toate aceste sfaturi, dar și altele, poți descoperi în articolul nostru de pe Green Start-Up dedicat eficienței energetice acasă.

Reducerea amprentei de carbon este importantă, atât pentru industrie, cât și pentru utilizatorii casnici, întrucât impactul nostru asupra planetei poate fi mai mare decât credem, chiar dacă ni se pare că poate nu consumăm foarte multe resurse.

Este nevoie și de cel mai mic efort dacă vrem să ne atingem obiectivele climatice și să oferim următoarelor generații un viitor mai curat.